Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte.
Voor een optimale vloerisolatie geniet die laatste optie de voorkeur. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape, maar met vloerverwarming zijn chapes met polystyreenkorrels of PUR-granulaten het meest aangeraden.
Wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is wordt het aangeraden om gebruik te maken van een minimale dikte bij vloerisolatieplaten van zo een 8 centimeter. Deze dikte zorgt er voor dat de vloerisolatieplaten nagenoeg overal kunnen worden toegepast terwijl je kan rekenen op een prima isolatiewaarde.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende chape. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen. De aanbevolen dikte van de chape hangt af van het soort dekvloer, de samenstelling van de mortel en het soort vloerverwarmingssysteem.
Het is daarom van groot belang om te werken met een goed isolatiemateriaal gecombineerd met een dunne dikte en een goede drukvastheid. PIR isolatie van Recticel (Eurofloor) of Unilin (Utherm Floor) voldoet perfect aan deze eisen.
Bij vloerverwarming is een hoge isolatiewaarde erg belangrijk. De Rc-waarde van uw vloerisolatie moet minstens 3,5 zijn. Een isolatiewaarde van 5 is uiteraard nog beter. Juist omdat de verwarming in uw vloer verwerkt zit kan alleen een goede, dikke isolatielaag de warmte in uw woning houden.
Het is dan ook nodig om deze leidingen uit te vullen met een uitvulchape of gespoten PUR. Reken op een laag van zo'n 5 centimeter. De isolatie (6) zorgt ervoor dat je vloerverwarming geen warmte kan afgeven aan de muren.
Gemiddelde dikte van zandcement bij een halfdroog systeem
Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt een dunne afwerkcementvloer. Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.
Egaline wordt veelal gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Zeker als u leidingen in de bestaande vloer laat frezen is het belangrijk de vloer hierna te egaliseren. Egaline is hier uitstekend geschikt voor. Door de flexibiliteit van egaline is het bovendien goed te combineren met vloerverwarming.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Het plaatsen van vloerisolatie is bij vloerverwarming daarom zeer interessant. Vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming zonder isolatie verliezen veel energie. U merkt dit in de praktijk doordat het systeem traag reageert op veranderingen in de gewenste temperatuur, en soms wordt de vloer niet aangenaam warm.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
Verschil TONZON en purschuim. Een belangrijkste verschil is dat men bij het aanbrengen van TONZON isolatie veilig in huis kan blijven terwijl dat bij purschuim niet het geval is omdat er bij pur gebruik wordt gemaakt van zeer giftige chemicaliën. Een ander belangrijk verschil is de isolerende werking in de praktijk.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
PIR/PUR-isolatieplaten
Daarom zijn PIR-isolatieplaten het beste materiaal om je vloer mee te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen. PUR-platen worden alsmaar meer vervangen voor PIR-platen.
Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden. De maximale dikte voor de vloer bedraagt 18 centimeter.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.
Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie op de vloer kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Indien je je vloer laat isoleren met vloerisolatieplaten, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer 20 euro per m².
Een vloerverwarmingssysteem werkt met buizen. Deze buizen warmen de zandcement-of gietvloer op, waarna de warmte zich verdeelt over het gehele oppervlak van je vloer. De vloerverwarmingsbuis ligt in de ideale situatie op vijf centimeter diepte. Met deze diepte kun je optimaal profiteren van jouw vloerverwarming.
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.