Op www.rdw.nl kun je online controleren of je motorverzekering is aangemeld.Bij de rubriek status van het voertuig hoort bij WAM verzekerd "Ja" te staan.
Hiervoor ga je naar rdw.nl/kentekencheck en vul je het kenteken in. Onder het tabblad Status van het voertuig staat bij WAM verzekerd een ja of nee. Wanneer je voertuig bij RDW niet als WAM-verzekerd staat geregistreerd, neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of adviseur.
Daarom is een motorverzekering wettelijk verplicht
Schade is snel gemaakt en schade laten herstellen vaak heel duur. Daarom hebben wij in Nederland besloten dat iedereen met een motor verplicht is om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die u per ongeluk aan anderen toebrengt.
Heb je een eigen auto? En staat deze op jouw naam? Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is.
Op de website van de RDW kun je één werkdag na afgifte van de polis ook controleren of de bromfiets WA is verzekerd. Ga hiervoor naar "status van het voertuig" en controleer of je bromfiets of scooter WA is verzekerd.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
U vraag of het gescheurde motorblok verhaalt kan worden op de autoverzekering. Dat is niet mogelijk. Het betreft hier een mechanisch defect dat niet is ontstaan naar aanleiding van een ongeval. De verzekering keert dan niet uit.
Denk bijvoorbeeld aan de motorverzekering. U bent namelijk wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten, voordat u de weg op gaat. Koopt u uw motor bij de dealer, dan kunt u dus op zoek naar een geschikte verzekering in de tijd dat zij de motor rijklaar maken.
Voor het afsluiten van de verzekering heeft u wel het kenteken en de meldcode van uw nieuwe motor nodig. Die kunt u meestal al van tevoren opvragen bij de dealer/verkoper waar u de motor koopt. U kunt de verzekering nog diezelfde dag laten ingaan. Uw motor is dan meteen goed verzekerd.
Polissen van overledenen
Als je zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kun je een digitale aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond vraagt de deelnemende verzekeraars of de persoon in kwestie verzekerd was. Ook hier gelden spelregels. Lees deze spelregels goed door voordat je een aanvraag indient.
Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
Vraag dan een onderzoek aan bij het Verbond van Verzekeraars. Bij deze belangenvereniging zijn bijna alle Nederlandse verzekeraars aangesloten. Deze verzekeraars kijken bij een aanvraag of de overledene bij hen verzekerd is. Dit onderzoek duurt twee tot drie maanden.
jouw auto is tijdens het uitlenen wel verzekerd, maar jij bent verantwoordelijk voor de schade die tijdens het uitlenen van de auto ontstaat.
Klik op het 5e kopje: Status van het voertuig; Controleer of je voertuig WAM verzekerd is. Staat er 'Ja' achter de tekst 'WAM verzekerd' dan ben je op de juiste manier verzekerd. Staat er 'Nee' achter de tekst 'WAM verzekerd', dan ben je volgens de RDW niet verzekerd.
Gemiddeld gezien bedragen de kosten voor een motorverzekering rond de €15,- per maand. Hier kunt u zich echter niet zomaar op vastpinnen, want deze kosten verschillen per situatie en zijn afhankelijk van verschillende factoren. De waarde van de betreffende motor speelt daarbij een grote rol.
Heeft u een motorrijtuig? Bijvoorbeeld een auto, motor of scooter? Dan moet u een WA-verzekering afsluiten.
Formeel onmogelijk!
Het is formeel gezien niet eens mogelijk. Als het voertuig op jouw naam staat ben jij degene die de verzekering moet afsluiten (verzekerbaar belang). De kentekenhouder is namelijk de verzekeringsplichtige.
Als je na 28 dagen nog geen verzekering hebt, krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je hebt dan nog even om de verzekering te regelen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete voor het bezitten van een onverzekerde auto. Deze boete is (in 2023) 450 euro.
Aangezien schadevrije jaren worden bijgehouden in de database, kun je ze meenemen naar jouw nieuwe motorverzekering. Andersom is dat ook zo.
Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 650 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 450 euro.
Flinke boete bij onverzekerde auto
De RDW controleert of alle kentekens inderdaad verzekerd zijn. Als een kenteken niet verzekerd is, krijgt de eigenaar een boete van rond de € 550,-.
Na de keuring van je importauto door de RDW en goedkeuring door de Belastingdienst ontvang je gemiddeld binnen vijf werkdagen een kentekenbewijs. Meestal volgt een dag later de registratiecode.