Is anciënniteitsverlof verplicht? Anciënniteitsverlof is niet verplicht. Sectoren en ondernemingen beslissen helemaal zelf of ze het toekennen; ze leggen het dan ook vast in een cao of arbeidsreglement.
Dagen anciënniteitsverlof :
de werknemers van 55 jaar en ouder met 15 jaar anciënniteit in de sector worden in 2019-2021 telkens 3 dagen vrijgesteld van prestatie met behoud van loon.
Anciënniteitsvoorwaarde. Om recht te hebben op een landingsbaan moet de werknemer een anciënniteit hebben van 24 maanden in de onderneming. Dit betekent dat de werknemer verbonden moet zijn geweest met zijn werkgever door een arbeidsovereenkomst gedurende de 24 maanden die de kennisgeving voorafgaan.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
In de cao worden aan oudere werknemers naast de reguliere vakantiedagen ook vakantiedagen toegekend op grond van het bereiken of bereikt hebben van een bepaalde leeftijd, de zgn. leeftijdsdagen. Deze leeftijdsdagen worden ook wel aangeduid als seniorendagen of seniorenverlof.
Oudere werknemers hebben in sommige cao's recht op extra vrije dagen, ook wel seniorendagen of 'ouwelullendagen' genoemd. Hierdoor kosten oudere werknemers u relatief meer.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven. Tegelijkertijd creëerde dit ruimte voor extra werkgelegenheid, waar veel behoefte aan was.
Om het aantal dagen ambtsanciënniteit te berekenen, moet je het aantal kalenderdagen dat je in dienst was, optellen. De periode van 1 september tot en met 30 juni omvat maximaal 303 dagen, of 304 dagen in een schrikkeljaar.
Als werkgever kan u te allen tijde overeenkomen om anciënniteit mee over te nemen, maar het is belangrijk dat u weet wat de gevolgen hiervan zijn.
Om het lerarentekort voor een aantal vakken aan te pakken, komt er vanaf volgend schooljaar een nieuwe ancienniteitsregeling: wie uit de privé de overstap maakt naar het onderwijs, zal tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen.
Werkgever mag zorgverlof in principe niet weigeren
Uw werkgever mag kortdurend en langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Om die reden mag uw werkgever uw kortdurend verlof nog tegenhouden nadat u het bij hem heeft gemeld.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat heb je gestudeerd? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Sociaal verlof is een recht van de werknemer. Dit betekent dat (mits je de juiste bewijsdocumenten voorlegt) je werkgever je dit niet kan weigeren.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Je dient nieuwe seniorendagen binnen een jaar op te nemen. Als je dat niet hebt gedaan, dan mag je werkgever ze zelf inroosteren of uitbetalen. Heb je wél een aanvraag gedaan voor opname van je seniorendagen, maar heeft je werkgever dat afgewezen, dan blijf je er zelf volledig de baas over.
Vanaf 58 jaar kan bij het pensioenfonds 20% compensatie gekregen worden voor de pensioenopbouw die werknemers missen als gevolg van het minder gaan werken. We noemen dit de 80/90/100-regeling: 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw.
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen.
Hoe lang kortdurend zorgverlof
U heeft recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat u per week werkt, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Dus als u 32 uur per week werkt, kunt u in 12 maanden 64 uur kortdurend verlof opnemen.
Alle gewerkte perioden tellen altijd mee voor uw pensioen.
Voor uw pensioen mag u dus zo lang werken als u wilt én als uw werkgever het toestaat. Belangrijk: perioden waarin u opzeg-, verbrekings- en ontslagvergoedingen ontvangt, worden beschouwd als gewerkte perioden.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.