Vermeerderen. Campanula zaait zichzelf gemakkelijk uit als je een aantal bloemen laat zitten zodat de plant zaad kan maken. Wil je dat juist niet: op tijd weg knippen die verwelkende bloemen! Ook kan je campanula na een aantal jaar gemakkelijk vermeerderen door de plant te scheuren in een aantal delen.
De Klokjesbloem stekken doen we in het voorjaar, zodra de plant begint uit te lopen. Dan heeft de plant de meeste energie en is de kans van slagen het grootst. Gebruik bij het stekken altijd een schone en scherpe schaar. Met een botte schaar kun je de moederplant (onnodig) beschadigen.
Snoeien: uitgebloeide bloemen verwijderen
Wanneer de campanula is uitgebloeid adviseren we de uitgebloeide stelen niet af te knippen. Dit omdat ze later in het seizoen opnieuw kunnen uitlopen en je opnieuw kan genieten van de prachtige bloemen. Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip dan de uitgebloeide bloemen af.
In de maanden mei en juni kunt u de campanula zaden uitzaaien op een zaaibed in de tuin. Rond september en oktober zijn de plantjes groot genoeg en kunnen ze worden uitgeplant op hun definitieve plek in de tuin. U kunt dan het jaar erop van juni tot augustus deze mooie plant in bloei zien staan.
Campanula Addenda® Ambelle@purple verzorgen
Daardoor kun je er nu in huis volop van genieten, hoewel het eigenlijk vaste (meerjarige) planten voor buiten zijn. Breng ze koel, maar ingepakt tegen vorst naar huis. In huis moet je ze op een lichte plek zetten of (in een hangpot) hangen, maar niet in de volle zon.
Campanula is zacht en heerlijk voor de slakken.
Licht en standplaats
Als jouw plant niet genoeg zon krijgt bloeit deze een stuk minder, of misschien wel helemaal niet. Wel dien je, in sommige gevallen, rekening te houden met de hete middagzon. Zeker als jouw Campanula in een pot staat kan deze erg heet worden op een zomer middag.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
Winter. Kruipklokje / Campanula poscharskyana is winterhard, hij overleeft ook redelijk strenge winters. Hij sterft wel bovengronds af, maar het groene blad houdt vol tot ver in de winter.
De Campanula (Klokjesbloem) is een prachtige bloeiende vaste plant. De meeste Campanula soorten zijn bodembedekkende vaste planten.
De uitbundige bloemenpracht van de Campanula Addenda® vormt een stralend middelpunt in je tuin. De meerjarige plant doet het niet alleen binnen, maar ook buiten heel goed. Met hun klassieke dan wel vrolijke uitstraling zijn de Campanula's van Addenda® misschien wel de meest dankbare planten die je kunt bedenken.
Snoeien Campanula
Verwijder de uitgebloeide bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar, om de aanleg van nieuwe bloemen te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in september tot net boven de grond af.
Campanula doet het goed in de zon en schaduw. De bloemkleur blijft het mooist op een eerder schaduwrijke plek. Het zijn meerjarige overblijvende planten. Campanula Addenda® is een soort die geschikt is voor hangmanden of baskets, maar ook voor bloembakken en potten.
Het voordeel van het opschrijven, in plaats van uitspreken, van plantennamen is dat de klemtoon niet meer uit maakt.
De Campanula groeit snel en het handigste is het om de plant een plek te geven waar de stengels alle kanten op kunnen groeien. Het plantje zal dan al snel uitgroeien tot een mooie hangplant. Van oorsprong komt de Campanula uit bergachtige gebieden in Europa. Daar groeien ze vooral als hangplant over de rotsen heen.
De Campanula is zo'n prachtige plant dat deze niet alleen een aantrekkingskracht heeft op jou, maar soms ook op je huisdieren. Bij de Campanula zijn de officiële bronnen verdeeld over de conclusie of deze plant giftig is of niet. Dit lijkt voornamelijk afhankelijk van de variant van de Campanula.
De campanula portenschlagiana is een sterke en rijkbloeiende bodembedekker. Niet alleen vriendelijk voor bijen, maar ook voor de tuinier. Hij doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken, in hangmandjes en op muurtjes. Bijna alle campanula's die je in de winkel vindt zijn (licht) blauw.
Een losse, voedingsrijke en vooral goed vochtige bodem is ideaal maar kan gerust ook kalkhoudend zijn.
Wilde bijen en de Campanula
Wie omringd wordt door konijnen doet er goed aan, de tuin met gaas te omheinen want dan red je het niet met gekortwiekte Campanula alleen, maar zullen ze zich doorlopend vol eten van jouw goedgevulde dis. Konijnen zouden niet van vingerhoedskruid houden?
Plantafstand: ongeveer 30 tot 25 cm of 8 tot 10 planten per vierkante meter. Kunnen redelijk tegen droogte.
Dit kluwenklokje staat ook bekend als Campanula glomerata Superba vormt mooie, dichte pollen en bereikt een hoogte van 60 tot 80 centimeter. De soort bloeit van juli tot en met september met paars/blauwe, stervormige bloemetjes met een wit hart.
Standplaats en bloemen Klokjesbloem 'Campanula'
Kies uit bloemen in de kleur wit, roze, blauw en paars.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.