“Zout komt overvloedig voor op Mars,” aldus Schorghofer. En wanneer het ijs op zoutrijke grond rust, komt het smeltpunt ervan lager te liggen. Heel concreet betekent dat, dat het ijs al bij een temperatuur van -10 graden Celsius smelt. Zo ontstaat er vloeibaar, zout water op het oppervlak van Mars.
Op Mars is de atmosferische druk minder dan een procent van die op aarde, zodat eventueel vloeibaar water, voor leven zo belangrijk, de planeet af dampt of direct bevriest. De oplossing is simpel: pomp genoeg broeikasgassen de atmosfeer in. Gelukkig is zulk gas op de planeet al beschikbaar in de vorm van CO2.
Hoeveel water is er in de marsatmosfeer? In de atmosfeer van Mars overstijgt de huidige hoeveelheid water nooit de 100 micrometer. Vergelijk dit met de Aarde waar een atmosfeer van 1 mm regenwater als heel droog wordt bestempeld. Verder onderzoek is nodig om de watercyclus op Mars beter te begrijpen.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
“De gemakkelijkste manier om dat te doen is met behulp van schimmels en insecten of liever nog een combinatie van die twee.” Fernandez en collega's zien al helemaal voor zich hoe het materiaal in de toekomst op Mars gewonnen en gebruikt wordt om bijvoorbeeld Martiaanse leefmodules te bouwen.
Samengeperste koolstofdioxide
Om genoeg energie te produceren voor een basis op Mars, zou dit systeem gecombineerd moeten worden met 70 vierkante meter aan zonnepanelen. De astronauten moeten ook 's nachts en in verschillende seizoenen een stabiele energiestroom tot hun beschikking hebben.
De mantel van Mars bestaat vooral uit silicium, zuurstof, magnesium, aluminium, calcium en kalium. Het oxideren van ijzerhoudend stof geeft de planeet z'n rode oppervlak. Hier houdt het op met de overeenkomsten met onze planeet. De aarde heeft namelijk een vloeibare kern die constant in beweging is.
De atmosfeer van Mars kent soms dunne wolken, maar meestal is het onbewolkt. Neerslag valt er niet. Op het droge oppervlak kan het wel hard waaien. De winden op Mars kunnen enorme stofstormen veroorzaken die zich soms uitspreiden over de halve planeet.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
De temperatuur aan het oppervlak van Venus bedraagt 733 K. Het verschil van 495 graden met de effectieve temperatuur illustreert het veel sterkere natuurlijke broeikaseffect dan op aarde, dat 33 graden bedraagt.
Mocht de mens ooit op Mars willen staan dan zal een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer afgelegd moeten worden. Op dit moment wordt verwacht dat een vlucht naar Mars ongeveer acht maanden zou duren. Dit duurt niet veel langer dan een sonde erover doet om op Mars te komen.
De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Dat CO2 is nodig om een atmosfeer te maken. Dus het idee is simpel: gooi een paar atoombommen op de polen om het ijs te laten smelten. CO2 vormt een atmosfeer, warmt de planeet op, er smelt nog meer ijs en zo ontstaat vanzelf een atmosfeer.
In de winter (Mars kent ook seizoenen doordat zijn as is gekanteld) kunnen de temperaturen in de buurt van de polen dalen tot maar liefst -125°C. En op een zomerdag loopt de temperatuur in de buurt van de evenaar op tot 20°C. De hoogste temperatuur ooit op Mars gemeten is 30°C.
De zon ligt op zo'n 149.598.000 km van de aarde. Dat is dus best wel ver. En dat is maar goed ook. De zon is namelijk heet, erg heet.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een planeet ontdekt die ongeveer even groot is als de aarde en waar misschien leven mogelijk is. De planeet staat in de 'leefbare zone' rond zijn ster, een afstand waardoor het in theorie mogelijk is er vloeibaar water te vinden. Is er kans op leven op planeet TOI 700 d?
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Mars is een terrestrische planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkraters, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen.
Tegenwoordig is Mars dor en droog, maar vier miljard jaar geleden was dat wel anders, zo laat NASA in een gloednieuwe animatie zien. De rode planeet had een dikke atmosfeer en was warm genoeg om oceanen van vloeibaar water te herbergen.
Vierhonderd graden. Op sommige planeten is het niet koud, maar juist heel erg warm. Op Mercurius en Venus is het meer dan vierhonderd graden.
Mars Incorporated (afkorting: Mars Inc.) is een Amerikaans bedrijf dat voornamelijk bekend is van het snoepgoed dat het bedrijf produceert. Het bedrijf was in Europa actief onder de naam Masterfoods maar sinds september 2007 heet het ook in Europa "Mars".
Venus of Mars, zou je denken. Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus.