Een goede hoefverzorging is heel belangrijk om hoefzweren te voorkomen. Haal daarom regelmatig de hoefsmid bij je paard om zijn hoeven te onderhouden. Krab de hoeven van je paard dagelijks uit om steentjes en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je paard in een schone stal staat met droge stalbedekking.
Er zijn verschillende manieren om een hoefzweer te behandelen. De standaard behandeling bestaat meestal uit het bepalen van de locatie van de ontsteking en vervolgens deze uit te snijden. Dit kan de hoefsmid of veearts doen. Als tijdens het snijden het pus uit het gat loopt is dit een goed teken.
Bij paarden met normale doorbloeding zullen de meeste hoefzweren na één of twee weken vanzelf uitbreken. Je ziet dan een horizontaal spleetje bij de kroonrand of bij de haarlijn boven de hiel en soms wat pus, bloed of wondvocht. Bij kleinere abcessen hoef je verder niets te doen.
Een hoefzweer ontstaat door bacteriën die zich normaal gesproken in de omgeving van het paard bevinden, zich een weg naar binnen in de hoef banen. Daar kunnen ze zich comfortabel en afgesloten innestelen en zo ontstaat er een ontsteking met pus.
Op de plek van de hoefzweer is de hoef duidelijk warmer, soms komt er een echte stralingswarmte van af. Pijn en ontstekingen geven een verhoogde bloedtoevoer. Je kunt aan de pols (in de koot) voelen dat het bloed met een sterkere pulsatie doorstroomt dan bij de andere benen.
Vaak kan de dierenarts of de hoefsmid de hoefzweer enkele dagen daarna alsnog opensnijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal.
Bij een hoefzweer is de lederhuid ontstoken en kan op verschillende plaatsten in de hoef voor komen. De oorzaak kan een bacteriële infectie zijn van buitenaf (dit komt niet vaak voor), vuil, steentjes, witte lijn ziekte (white line disease) of trauma. Daarnaast kan het ook van binnenuit de hoef komen.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).
Hoefzweer symptomen
Geregeld is acute kreupelheid het meest zichtbare symptoom van een hoefzweer. Het paard loopt bijna op 3 benen en het ziet er allemaal heel ernstig uit. Maar soms is de kreupelheid minder heftig en sukkelt voort. Dan denk je als eigenaar vaak niet gelijk aan een hoefzweer!
Wanneer de schade aan de bloedvaten beperkt blijft, verdwijnt de kneuzing meestal binnen een paar dagen. Echter, een dergerlijke schade kan ook leiden tot een bloeduitstorting tussen de zool en het zachte weefsel in de hoef.
Koorts, zweten en verhoogde hartslag (bij acute hoefbevangenheid) wegens pijn. In ernstige gevallen ligt het paard veel en kan het soms niet meer staan. Het paard is rusteloos en voelt zich zichtbaar niet lekker.
Je paard kan heftig reageren op de kleinste dingen. Je paard is erg kijkerig, laat zich niet goed sturen en voelt als een bonk spanning. Ieder zandkorreltje dat verkeerd lijkt te liggen is voor jouw paard een aanleiding om te schrikken. . Je paard schrikt van tegenliggers op één of beide zijdes.
Paarden kunnen onze emoties en ons gedrag feilloos aanvoelen en reageren hierop door dit te spiegelen. Zo wordt een paard drukker wanneer jij hoog in energie bent of juist heel rustig wanneer jij laag in energie bent.
In het geval van een peesletsel is het zeer onverstandig om 6 weken te gaan stappen. Na twee weken is de meeste pijnlijkheid wel verdwenen en gaat het dus beter met je paard.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Paarden zijn van nature claustrofobische dieren. Ze hebben problemen met opsluiting en daar is te strakke teugels een vorm van. Veel paarden lopen met hun hoofd omhoog als reactie op te strakke teugels of een niet comfortabel bit. Het paard ervaart dit als beperking en opsluiting.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA!
Er is helaas geen echte curatieve behandeling voor hoefbevangenheid. Wel kunnen we ondersteuning bieden op een aantal vlakken. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie tot rust te brengen en de pijn te verminderen.
Door je paard regelmatig te trainen en de grens telkens een klein beetje op te schuiven, maak je zijn spieren krachtiger en wint het aan spiermassa. Je krijgt dus niet meer spieren, maar je krijgt wel meer spiermassa.
Biotine versterkt de hoeven.
Regelmatig goed laten bekappen, goede voeding, voldoende beweging etc. is super belangrijk. Het is belangrijk dat biotine voldoende lang gevoerd wordt, het duurt namelijk een lange tijd voor de hoef geheel vervangen is. Daarom raad ik aan om minimaal 6-12 maanden biotine te voeren.
Het advies zal dan zijn de voet langdurig te weken in biotex of soda. Zo wordt de zool zacht en schoon en krijgt het abces de kans om te rijpen.
Hoefzweer of zoolzweer
Een hoef- of zoolzweer is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil of een klein steentje via de witte lijn naar binnen dringt. Ook een kneuzing van de hoeflederhuid kan ontstoken raken, waardoor een hoefzweer ontstaat.