Eieren. Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Je kunt je restjes roerei bewaren zoals je dat met de meeste kliekjes kunt doen: In de koelkast kun je roerei twee dagen bewaren. en in de vriezer drie maanden bewaren.
Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Gekookte eieren kunnen exploderen als je er na het opwarmen in hapt. Dat komt doordat het eigeel gevoeliger is voor de straling van de magnetron dan het eiwit. Bron: Shutterstock/montreep. Verwarm een al gekookt ei niet in de magnetron.
Bak je het te hard, dan krijg je rubberachtige kruimels – niet echt smakelijk. Zou dat de reden zijn dat er melk wordt toegevoegd aan roereieren? Dan klinkt het logisch om melk toe te voegen. Extra vocht, dus niet zo snel een droog ei, plus een beetje vet, dus extra smaak.
Roerei is makkelijk in te vriezen. Zorg ervoor dat je de eieren niet te lang bakt en ze nog een beetje vochtig zijn. Laat ze afkoelen en stop ze daarna in kleine zakjes in de vriezer. Als je ze vervolgens wil eten, kun je ze in de koelkast of magnetron ontdooien.
Een roerei (ook bekend als roerbakei, in het Engels als scrambled eggs en in het Frans als œufs brouillés) is een gerecht dat wordt gemaakt door een eimengsel te bakken in een koekenpan en tijdens dit bakken door elkaar te husselen. Hierdoor stolt het ei niet als een egaal geheel, maar in stukjes.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Eten van (afhaal)restaurants niet opwarmen? Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Gekookte of bakken eieren opnieuw opwarmen in de magnetron kan serieuze maagproblemen veroorzaken. Het probleem is namelijk dat de eiwitten in het ei niet meerdere keren aan opwarming blootgesteld mogen worden, de eieren kunnen er namelijk zelfs giftig van worden.
Over het algemeen geldt dat je eten nooit langer dan twee uur na het bereiden mag laten staan. Binnen twee uur moet je het eten in de koelkast of vriezer leggen. Tegelijkertijd geldt dat je eten wel goed moet laten afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast zet.
Je kunt een gebakken ei twee dagen bewaren in de koelkast.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Eieren zijn geen zuivelproducten
Hoewel zowel eieren als melk dierlijke bijproducten zijn, spreken we alleen van zuivel wanneer een product uit (rauwe) melk bereid is.
De bron van het woord 'omelet' zou het Latijnse lamella zijn, wat 'kleine dunne plaat' betekent, en vormgelijkenis met het gerecht suggereert. In Spanje noemen ze een omelet een tortilla (niet te verwarren met de Mexicaanse tortilla).
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water. Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Toch een ei koken in de magnetron
Er zijn manieren om je ei wel in een magnetron te koken. Zo kun je het eiwit en eigeel in een glas doen en het ongeveer 1,5 minuut op de laagste stand laten garen. Makkelijker: een ei-koker die speciaal ontwikkeld is voor in de magnetron..