Als je iemand wilt aanspreken op gedrag geldt dat het gedrag je dwars zit en je een uitgesproken mening hebt over wat de ander doet. “Dat is geen neutrale constatering, maar een normatieve opvatting” aldus Invloedexpert Linda Kluijtmans. “Je gaat dit gesprek aan met de intentie om het gedrag te veranderen.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Als je een vrouw ziet die je aan wilt spreken wil je altijd eerst oogcontact maken. Oogcontact van een vrouw is als een uitnodiging om haar aan te spreken. Dit betekent niet dat je als een standbeeld naar haar moet gaan staren (serieus, doe dit alsjeblieft niet!), maar je kijkt naar haar tot ze je in de ogen kijkt.
Naar trans mannen verwijs je met 'hij', en trans vrouwen met 'zij'. In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
-'Ik wil graag gezelschap, zodat ik niet alleen ben met mijn verdriet'. Als je iemand echt wilt steunen, vraag dan hoe. Kijk wat de behoefte is. Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Breng dat op een rustige manier en benoem ook iets waar je wél blij mee bent. ' Begrip tonen werkt ook goed. 'Leg uit dat je snapt waarom je collega situatie X zo heeft aangepakt, maar dat het ook op een andere manier zou kunnen.
Toon begrip voor zijn situatie of argumenten. Maak de lastige persoon duidelijk waar jouw grenzen liggen. Geef aan welk gedrag je niet wenst te tolereren. Vraag hoe hij de situatie beleeft, wat hij voelt en wat hij wil.
Bij transseksualiteit is iemand in het verkeerde lichaam geboren. Een transseksueel meisje is dus iemand die als jongen is geboren, maar zich eigenlijk een meisje voelt, Een transseksuele jongen is iemand die als meisje is geboren, maar zich eigenlijk een jongen voelt.
Beiden voelen zich niet specifiek man of vrouw en willen daarom niet aangesproken worden met zij of hij, maar met hen/hun. Zijn dat de meest geschikte woorden in Nederland of is er een nieuw woord nodig? In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Maak ondertussen wat grapjes en zorg dat JIJ degene bent die de sfeer in de club nog leuker maakt. Niet omdat het MOET omdat je vrouwen moet imponeren. Maar omdat jij zelf al een bron van positieve energie bent. Wat er dan ook gebeurt, je hebt sowieso een leuke avond.
Zorg dat ze jou al gezien heeft en dat je een positieve indruk maakt. Hoe je dat doet? Straal energie uit, lach veel, praat met iedereen, raak mensen aan. Laat zien dat je een leuke positieve sociale gozer bent waar iedereen graag mee omgaat.
Je stelt een vraag op een toon alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat mensen elkaar in de supermarkt aanspreken. Wat het ook is als je er over nadenkt. Je dient nu goed te letten op haar non-verbale communicatie. Als ze zegt 'Nou succes!
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.