Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, of gewoon moe is en slaap heeft.
Huilen is normaal
Over het algemeen huilen baby's het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af. Rond de drie maanden huilen ze gemiddeld zo'n 1 tot 1,5 uur per dag, en dan vooral 's avonds. Maar maak je geen zorgen als jouw kind meer huilt.
Een baby kan huilen omdat hij honger of een vieze luier heeft, aandacht wil, zich niet lekker voelt, gewoon moe is en wil slapen. In het begin huilen baby's vaak, omdat ze moeite hebben om zelfstandig in slaap te vallen. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6-8 weken kan uw baby steeds meer huilen.
In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag. Dit is normaal.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Een pasgeboren baby huilt gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Baby's gaan vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken steeds meer huilen. Op de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af.
In Current Biology adviseren de wetenschappers om een huilende baby op te pakken, vijf minuten met hem rond te lopen - zonder abrupte bewegingen, met een vrije doorgang en zonder bochten te nemen - en vervolgens te gaan zitten en de baby vijf tot acht minuten vast te houden.
Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je zijn signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je gepast op de signalen reageert. Bijvoorbeeld door je baby te voeden, te verschonen, te troosten door hem tegen je aan te houden, door tegen hem te praten of door je baby op tijd naar bed te brengen.
Symptomen KISS-syndroom bij baby's
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Zo kunnen ze zich ontladen na een dag vol nieuwe ontdekkingen en emoties. Later in dit artikel meer over huilen als verwerking. Het huiluurtje bij baby's begint vaak vanaf 3 weken en duurt gemiddeld tot ongeveer 3 maanden na de geboorte.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 15 minuten. Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vraag of elke baby last heeft van huiluurtjes? Het antwoord is nee, niet elke baby heeft een huiluurtje. Hoewel het heel gewoon is tijdens de Newborn fase, heeft het huiluurtje zoals we dat hier bedoelen meestal wel een oorzaak.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Onprettige prikkels
Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.
een co-sleeper. Ritmische bewegingen kalmeren het zenuwstelsel van een gevoelige baby. Daarom werkt wiegen vaak erg goed om je baby te troosten en laten ontspannen. Houd je baby bij het wiegen in een gebogen en geborgen houding, liefst op zijn zij en leg je baby in bed voor hij in slaapt valt.
In dat geval is er in Nederland bij ongeveer 10% van de baby's sprake van een huilbaby. Met andere woorden: bij ongeveer 10 op de 100 baby's is er sprake van huilgedrag dat door ouders als te veel (extreem) wordt ervaren en waarvoor hulp wordt gezocht.
Je baby heeft nog geen slaapritme
Als je baby in de buik zit, ervaart hij weinig verschil tussen dag en nacht. Hij heeft nog geen vast slaapritme en doet gewoon af en toe een dutje. Zodra hij geboren wordt, moet je kindje nog heel erg wennen aan jouw leefritme. Dat zorgt voor onrust.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen. Voor deze methode kozen 53 van de 100 moeders die hadden gekozen voor extra hulp van de verpleegkundige.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.