De beste tijd om deze fantastische lichtshow met eigen ogen te zien is van oktober tot maart. In Zuid-Noorwegen kun je tijdens de wintermaanden rekenen op zes tot acht uur daglicht. Boek je noorderlichtavontuur met Hurtigruten of bekijk meer vakantie-aanbiedingen onder het noorderlicht.
De 8 beste plekken in Noorwegen om de middernachtzon te zien
In de zomerperiode, in de maanden mei tot en met juli kan je ongeveer 76 dagen genieten van de middernachtzon in Noord-Noorwegen. Dit houdt in dat 24 uur per dag de zon schijnt. Hoe verder je richting het noorden reist hoe langer het licht blijft.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is.
De paasvakantie is dé wintersport vakantie in Noorwegen. Temperaturen in de winter in het binnenland kunnen onder de -30°C en -40°C duiken. Zorg dus dat je de juiste kleding hebt en niet zomaar onvoorbereid de bergen intrekt.
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Tussen eind juni en begin augustus wordt het nergens in Noorwegen helemaal donker. Maar wil je de echte middernachtzon meemaken, dan moet je in Noord-Noorwegen zijn. Hoe verder naar het noorden, hoe meer nachten met middernachtzon je hebt.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.
Bij helder weer kan men in de noordelijke provincies in Noorwegen heel vaak noorderlicht zien, misschien 15 avonden per maand. Maar het moet dus wel helder zijn. In het zuiden van Noorwegen kan men slechts af en toe noorderlicht zien.
Tussen eind september en het einde van mei is het in Noord-Noorwegen donker van de vroege namiddag tot de late ochtend en vaak zweeft het noorderlicht door de hemel.
De beste tijd om in Noorwegen het Noorderlicht te zien is wanneer de nachten het langst zijn; dat betekent van november tot januari. In die maanden is het zelfs mogelijk dat je in Oslo, dat honderden kilometers ten zuiden van de Poolcirkel ligt, het Noorderlicht waarneemt.
Er is dan, midden in de winter, in dit deel van Zweden amper zo'n 7u daglicht per dag. Göteborg ligt ongeveer op dezelfde hoogte en de dagen zullen dus ongeveer even lang zijn als in Stockholm. In Malmö zijn de dagen al een stuk langer, terwijl ze meer naar het noorden uiteraard veel korter zijn.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
In de zomermaanden is het normaal het warmst in het zuiden van oost Noorwegen en de zuidkust. Fornebu heeft het hoogste maandgemiddelde med 17,1 ° in juli . In 1901 is de hoogste maandtemperatuur gemeten in Oslo: 22,7 ° .
Op 21 december staat de zon op de zuidelijkste breedtegraad (Steenbokskeerkring) en bij ons op het laagste punt. Op de Noordpool is het dan al drie maanden nacht. De denkbeeldige lijn op Aarde waar het hart van de zon niet meer boven de horizon uitkomt op het noordelijk halfrond heet de poolcirkel.
Middernachtzon is wanneer de zon in de zomer nooit ondergaat. De middernachtzon is een periode van 24 uur zonlicht die kan worden ervaren boven de poolcirkel in Zweeds Lapland. Het hoge noorden van Zweden weet het hele jaar door een fantastische lichtshow te presenteren dankzij de wonderen van moeder natuur.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
Ongeveer negentig procent van Noorwegen valt onder de overkoepelende classificatie subarctisch klimaat. Kenmerken hiervan zijn de relatief korte zomers, de mogelijkheid tot zeer lage temperaturen (min 30 tot min 40 graden Celsius) in de winter en de grote temperatuursschommelingen die mogelijk zijn.
Over het algemeen hebben de kustgebieden vrij zachte en natte winters (maar met sneeuw in de bergen), en de streken in het binnenland hebben koude winters met veel sneeuw en warme en relatief droge zomers - vooral in het oosten van het land.