Een hond kan net als een mens ziek worden van alcohol en zelfs verslaafd raken aan alcohol, het is daarom zeer onverstandig om je hond alcohol te geven. Vooral de zoete varianten alcoholische dranken vinden veel honden wel lekker en zullen dit ook zonder slag of stoot naar binnen werken.
Voor een hond is een beetje alcohol al te veel en er is een groot risico op een alcoholvergiftiging die bij een hond nog gevaarlijker is, aangezien de lever van een hond alcohol niet kan afbreken.
Alcohol is voor veel dieren gevaarlijk waaronder voor honden en katten. Mocht het gebeuren dat een hond of kat toch alcohol binnenkrijgt dan zal hij/zij vervolgens een van de volgende symptomen kunnen vertonen: moeilijk lopen, sloomheid, verlies van het bewustzijn, onderkoeling, braken, diarree, moeilijk ademen.
Bier en wijn
Hier gaat toch écht de rode vlag uit. Alcohol is zeer giftig voor honden. Dit kan leiden tot braken, verminderde coördinatie, stoornissen aan het centrale zenuwstelsel, ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood. Houd uw hond dus uit de buurt van alcoholische drankjes!
Bier / Alcohol
“Mijn hond is gek op bier!” Misschien vindt hij het lekker, maar geef het niet. Alcohol kan een coma veroorzaken bij honden en de dood tot gevolg hebben.
Melk en kaas
Een kleine hoeveelheid melk is goed voor een hond, omdat melk goede stoffen bevat, zoals calcium, fosfor, mineralen en melkeiwitten. Teveel melk kan schadelijk zijn, omdat melk ook lactose bevat. Een overdaad aan lactose kan een laxerende werking hebben.
Een hond drinkt gemiddeld 50-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Om water te kunnen drinken vouwt een hond zijn tong om tot een soort lepeltje, zie het filmpje hieronder. Een hond drinkt meer bij inspanning en warm weer.
Bloat is een levensbedreigende aandoening bij honden en grote rassen zijn er vatbaarder voor. Dus hoewel er geen sluitend bewijs is dat koolzuurhoudend water een opgeblazen gevoel bij honden veroorzaakt, raden we toch aan dat uw hond uit de buurt van luchtbellen blijft.
Honden kunnen water drinken uit voedselbronnen, maar ze moeten nog steeds dagelijks worden gehydrateerd. Zeer snel kan uitdroging leiden tot ernstige en mogelijk fatale gezondheidsproblemen. Honden kunnen 3 dagen zonder water. Ze zullen echter binnen 3 dagen sterven.
Blikvoeding of natvoer is een smakelijke manier om extra vocht te geven aan je hond. Deze hondenvoer bestaat voor 80% uit vocht en vinden veel honden het lekker om te eten. Je kunt de blikvoeding door de brokjes heen mengen of los geven aan je viervoeter.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
In ons eigen eten zit voor honden teveel zout (chips/pizza). Zout vergiftiging kan leiden tot (tijdelijk) bewustzijnsverlies en in sommige gevallen tot overlijden. Het laten braken d.m.v. zout op de tong wordt daarom ook ten strengste afgeraden.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
In verhouding bestaat het lichaam van een pup uit meer water dan het lichaam van een volwassen hond, wat de kans groter maakt op uitdroging. Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag.
Laat je hond dan ook nooit drankjes drinken waar cafeïne in zit, zoals koolzuurhoudende frisdrank, koffie of thee.
De meest waarschijnlijke verklaring voor de voorkeur voor regenwater van honden, heeft te maken met geur. Honden hebben een sterk afgesteld reukvermogen en regenwater zal een interessantere geur hebben dan kraanwater wanneer het in contact komt met de omgeving.
Als hij 's ochtends niet eet haal je zijn voerbak tijdelijk weg en laat het hierbij. Anders weet je hond dat hij lekker geknuffeld wordt als hij niet eet en ziet hij het als beloning. ❌ Blijf rustig. Als hij niet eet moet je hem vooral niet gaan opdringen.