Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar echt verslaafd worden aan koffie is niet mogelijk. Wel kan je lichaam wennen aan koffie en de hoeveelheid cafeïne. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden.
Hoe lang duurt het om af te kicken van cafeïne? Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je drinkt, kan het afkicken 48 uur tot twee weken duren.
Koffie en cortisol
Maar als een paal boven water staat dat cafeïne heel wat lichaamsfuncties beïnvloedt. Het stofje werkt direct op je hersenen en stimuleert daar de afgifte van 2 stresshormonen: cortisol en adrenaline. Twee koppen koffie (200 mg) jagen je cortisolspiegel binnen een uur 30% omhoog.
Behandeling. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie verdwijnen vaak spontaan. Neem echter onmiddellijk contact op met je arts of het Antigifcentrum (070 245 245) als je je onwel voelt. Een ziekenhuisopname is meestal niet nodig.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
Bij sommige mensen treedt de eerste paniekaanval op na een ingrijpende gebeurtenis of na stress, bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte, een bevalling, een verhuizing, stress op het werk, of het verlies van een dierbaar persoon.
Denk hier aan cafeïne (koffie, cola, red bull, thee, chocolade...), maar ook aan veel toegevoegde suikers innemen (snoepen). Als je last hebt van paniekaanvallen zijn je lichaam en geest al héél alert...
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere de cafeïne die erin zit. Energiedranken zijn geen gezonde keus. Het is beter om ze niet of alleen bij uitzondering te drinken.
1. Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt.
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola.
Wist je dat cafeïne ook een drug is? Koffie is een softdrug met lichamelijk en geestelijk verslavende eigenschappen. Als je rond de 8 koppen koffie per dag drinkt dan zul je waarschijnlijk lichte hoofdpijn ervaren als je langer dan 24 uur geen koffie drinkt.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
Een capsule met 150 mg cafeïne, vrij van oplosmiddelen, kost net 8 cent.
Uw hart gaat steeds sneller kloppen, u heeft uw ademhaling niet meer onder controle, u kunt duizelig worden of wazig gaan zien. Het voelt alsof uw lichaam het niet meer aan kan. Dat maakt de angst nog groter en u raakt in paniek. U weet niet meer wat u moet doen.
Zelfs als u vaker een paniekaanval heeft gehad en precies weet wat het inhoudt, kunt u bij een nieuwe aanval toch steeds weer bang zijn dat u dood gaat. Een paniekaanval bereikt meestal binnen ongeveer 10 minuten zijn hoogtepunt en ebt daarna langzaam weg. Soms houdt u nog lang een gevoel van spanning en onrust.