U hebt in Duitsland een wettelijk recht op 24 vakantiedagen. Hierbij wordt uitgegaan van een 6-daagse werkweek, wat inhoudt dat u over een vol jaar recht hebt op 4 weken aan vakantiedagen. Werkt u 5 dagen per week, dan hebt u recht op 20 vakantiedagen.
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen.
In Duitsland hebt u recht op minimaal 24 vakantiedagen in een 6-dagen week en 20 vakantiedagen in een 5-dagen week. Er bestaat echter geen wettelijk vastgelegd recht op vakantiegeld.
Het gemiddelde bruto salaris in Duitsland is 51.009 euro, de mediaan bedraagt 44.074 euro per jaar.
De grootte van het gemiddelde salaris in Duitsland
Het gemiddelde salaris in Duitsland in 2022 is 4 093 euro. In vergelijking met vorig jaar steeg dit cijfer met 2,81% - in 2022 was de waarde gelijk aan 3 981 euro. De hoogte van het loon is afhankelijk van het soort werk en de regio van Duitsland.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie.
Amerikanen krijgen gemiddeld 14 à 15 dagen verlof per jaar, maar heel wat mensen kiezen er bewust voor om niet alle dagen op te nemen. Volgens een studie van Adecco Staffing USA, had 75 procent van de werkende Amerikanen eind november nog een aantal vakantiedagen over.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen. Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen, minimaal 20 per jaar.
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
Verlofdagen in India
In India worden het aantal betaalde vrije dagen die een medewerker kan opnemen verdeeld in 3 categorieën: Earned leave (verdiend verlof) - gemiddeld 12 dagen per jaar. Casual leave (ongepland verlof) - gemiddeld 7 dagen per jaar. Sick leave (ziekteverlof) - gemiddeld 12-14 dagen per jaar.
Voltijdse werknemers hebben in België doorgaans recht op 4 weken jaarlijkse vakantie. De berekening van het aantal vakantiedagen en van het vakantiegeld verschilt wel tussen arbeiders, bedienden, leerjongeren, kunstenaars en ambtenaren.
Amerikanen werken belachelijk lang
In een rapport van Gallup uit 2014 wordt geschat dat de gemiddelde fulltime-medewerker in de VS 47 uur per week werkt, één van de langste werkweken ter wereld en beduidend langer dan in West-Europa.
Ook de gewone Amerikaanse werknemer draait meer uren dan de gemiddelde Europeaan. Van een 35-urige werkweek heeft niemand in Amerika ooit gehoord, laat staan van een ATV-dag. Maar het is vooral in de lengte van de vakanties dat Amerika zich onderscheidt van Europa.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in China, vieren Chinezen Kerstmis toch met even enthousiasme als de rest van de wereld. Vooral in grotere steden zoals Hongkong, Macau, Shanghai en Beijing; Kerstmis wordt gevierd door het kopen van en het geven van cadeaus, en door te genieten van luxe kerstdiners.
In China werken de feestdagen niet zoals in andere landen.
Het zijn weekenddagen die naar een doordeweekse dag zijn verplaatst en in ruil daarvoor zal een weekenddag een normale werkdag worden. Nationale feestdagen in China kunnen een zondag in een werkdag veranderen.
De Bondsdag heeft een flinke verhoging van het wettelijk minimumloon besloten. Van 9,82 euro per uur op dit moment, stijgt het naar 12 euro per uur vanaf 1 oktober. Daarmee is het brutobedrag hoger dan in Nederland.
Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Volgens de laatste cijfers van Eurostat betalen Nederlanders 10,1% meer voor hun dagelijkse boodschappen dan het gemiddelde van de EU-lidstaten.