Jezelf niet accepteren, betekent dat jij in de weerstand zit. Weerstand tegen wie je bent, wat je ervaart of wat er in jou leeft. Weerstand ontstaat vanuit een negatief oordeel; je vindt iets slecht of fout. En weerstand kost heel veel energie.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Psychologen verbinden negatief denken aan depressie, angst en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Maar bijna alle mensen worstelen ermee – zelfs mensen die geboren zijn met een positieve kijk op het leven. Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd.
Jezelf omarmen zoals je bent – en kwetsbaar durven zijn – is de snelste manier om je muren af te breken. Te beginnen bij de dichtgemetselde deuren, zo kan er nog eens iemand op bezoek komen – gezellig. En gaandeweg kunnen ook de muren worden afgebouwd. Omdat je je realiseert dat je gewoon mag zijn zoals je bent.
Het is bekend dat de omgeving ons automatische gedrag beïnvloedt. Dat betekent dat we onbewust dingen doen die we helemaal niet willen doen. Alleen de situatie, de omgeving of de aanwezigheid van anderen, maakt dat we zwak zijn en toegeven aan het moment.
Je leest het goed, het is ons brein dat beslist of er pijn is. Als je een wondje hebt aan je vinger, dan komt die gevaarboodschap continu aan, ook in je brein, maar dan kan mijn brein beslissen dat het niet belangrijk is om dat dan te voelen.
Uit een Amerikaans onderzoek zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat een bepaald gebied in de hersenen betrokken is bij pijnbeleving en mogelijk pijn zelfs kan uitschakelen. Het gaat om de amygdala, een structuur die onder andere bekend staat om het reguleren van angst en angstreacties.
Vroeger werd gedacht dat intrusieve gedachten verborgen verlangens lieten zien, maar nu denken deskundigen daar gelukkig anders over, zegt psychiater Menno Oosterhoff deze maand in Psychologie Magazine: 'Het zijn juist gedachten aan dingen die je absoluut níét wilt, maar daardoor een soort aantrekkingskracht uitoefenen ...
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Mensen die erg negatief zijn, zijn overgevoelig voor kritiek. Ze kunnen het dus niet hebben als jij iets op hun aan te merken hebt, ook al is het niet eens echt kritiek, maar alleen een andere mening. Ook betrekken ze alles op zichzelf, dus voelen ze zich veel sneller aangevallen dan andere.
Zelfaanvaarding of zelfacceptatie. Zelfaanvaarding of zelfacceptatie betekent: jezelf aanvaarden en accepteren zoals je bent. Nu is aanvaarden en accepteren een werkwoord. Aanvaarden zoals je bent is dus een proces wat voortdurend doorgaat.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.