In het grootste deel van Nederland gaat het nachttarief voor stroom op werkdagen in vanaf 23.00 uur. Als je in Limburg en Noord-Brabant en rondom Leiden woont, geldt het nachttarief vanaf 21.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag. In de piekuren betaal je een hoger dagtarief.
In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur. In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag.
Het daltarief geldt voor bijna heel Nederland op alle nationaal erkende feestdagen, in het weekend en van 23.00 tot 7.00 uur. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Hier gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur 's ochtends.
Doordat netbeheerders het TF-signaal vanaf 1 juli 2021 uitzetten, kun je binnenkort geen gebruik meer maken van een dag- en nachttarief. Daardoor ga jij over op enkelverbruik met een bijbehorend enkel tarief. Je meter ontvangt dan namelijk geen seintje meer om te schakelen tussen dag en nacht.
De korting voor uitsluitend nachtverbruik was in het verleden hoger en wordt op deze manier dus deels afgebouwd. In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik.
Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief. Het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat.
Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor wat betreft de distributienettarieven afgeschaft. Die afschaffing geldt dus enkel voor het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten.
Hoeveel je per tarief betaalt, is afhankelijk van de tarieven in je contract. Maar over het algemeen geldt deze verdeling: wanneer het normaaltarief 100% is, betaal je in daltarief 90% en in normaaltarief 110%.
In het grootste deel van Nederland gaat het lage tarief voor stroom op werkdagen in om 23.00 uur. Als je in om rondom Leiden woont, of in de provincies Limburg en Noord-Brabant gaat het lage tarief al in vanaf 21.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en op feestdagen.een normaal tarief betaalt u op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur.
Hoeveel kunt u besparen? Een gemiddeld huishouden bespaart hooguit een paar euro door gebruik te maken van het daltarief. Maar zelfs als u al uw stroomverbruik verplaatst naar de daluren, dan bespaart u niet meer dan €40 bij een verbruik van 3.500 kWh per jaar.
Standaard is het eerste, bovenste of (linker)telwerk het nacht- of weekendtarief (N). Het tweede, onderste- of (rechter)telwerk het dagtarief (D). Voor een digitale meter geldt hetzelfde: het eerste telwerk (T1) is het nacht- of weekendtarief en het tweede telwerk (T2) het dagtarief.
Kan ik beter een enkele meter of een dubbele meter hebben? Een dubbele meter kan voordelig zijn als je 's nachts veel stroom verbruikt, bijvoorbeeld door juist dan de wasmachine aan te zetten. Als je juist overdag veel stroom verbruikt, ben je voordeliger uit met een enkele meter.
Schakel elektrische apparaten uit en trek de stekker uit het stopcontact, tenzij ze zijn ontworpen om aan te laten zoals uw koelkast of vriezer. Laat de wasmachine, droogkast of vaatwasser niet 's nachts zonder toezicht aanstaan.
Essent behoort wel bij één van de voordeligere energieleveranciers, dit komt door de combinatie van duurzame en niet duurzame energie. Vergelijk de leveranciers van zakelijke energie met elkaar om de beste keuze te maken.
Afhankelijk van de gemeente waar u woont en van uw netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur, of tussen 22 uur en 7 uur. Opgelet: Het onderscheid tussen de duurdere dag- en goedkopere nachturen is enkel nog van toepassing voor het deel energiekost.
Bij een dubbeltarief betaal je een lager tarief in de daluren en een hoger tarief in de piekuren. Als je voornamelijk energie verbruikt in de daluren, kan een dubbeltarief voordeliger zijn. Maar als je voornamelijk energie verbruikt in de piekuren, ben je waarschijnlijk beter af met een enkeltarief.
Het exclusief nachttarief van ENGIE verdwijnt NIET. Nee, die blijven bestaan. Het onderscheid tussen de duurdere dag en goedkopere nachturen verdwijnt enkel voor de berekening van de netwerkkosten. In 2023 gaat dit om 7% van je elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld huishouden.
Als u zonnepanelen heeft, is het vaak ongunstig om te kiezen voor een energiecontract met dag- en nachttarieven. U krijgt dan mogelijk veel minder geld terug voor de stroom die u teruglevert en kunt daarnaast minder salderen.
Die meter heeft telwerken voor 'dag' (normaal tarief) en 'nacht' (verminderd tarief). De overschakeling dag-nacht-dag gebeurt automatisch. De introductie van de digitale meter heeft geen rechtstreekse gevolgen voor klanten met dag- en nachttarief. De berekeningen van die tarieven staan los van de gebruikte technologie.
Zo kun je 10 euro op jaarbasis besparen als je erin slaagt om 40% van het stroomverbruik in de daluren te laten plaats vinden. Je moet je dan wel realiseren dat je bij keuze voor het nachttarief; 's nachts wellicht een lager tarief betaalt, maar het tarief dat je overdag betaalt hoger is dan het enkel tarief.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.