Eigen afbeelding Voor een foto, schilderij, tekening of een andere afbeelding die de schrijver van de tekst zelf heeft gemaakt geldt hetzelfde als voor de tekst: het is eigen werk en hier hoeft geen aparte vermelding voor te worden opgenomen, niet in de tekst en niet in de bronnenlijst.
In principe behandelt de APA een afbeelding uit een externe bron als een citaat. Dit betekent dat de afbeelding voorzien moet worden van een verwijzing in de tekst en een regel in de literatuurlijst. Ten eerste krijgt de afbeelding een nummer (Afbeelding 4). In de lopende tekst wordt dan naar het nummer terugverwezen.
Eigen onderzoeksresultaten
De resultaten van een eigen onderzoek vallen, net als het complete onderzoeksverslag, onder 'eigen werk' en daarom is het vermelden van de bron niet nodig; niet in de tekst en niet in de bronnenlijst.
Als je naar persoonlijke communicatie verwijst in je tekst, zet je de initialen en achternaam van je bron tussen haakjes, samen met de woorden “persoonlijke communicatie”, en de datum waarop je de informatie hebt verkregen. Als het relevant of belangrijk is voor de lezer, kun je het type communicatie specificeren.
Achternaam Auteur, Initialen.(Jaar).Titel scriptie of dissertatie [Ongepubliceerde type scriptie of dissertatie].Naam Universiteit.
Hoe verwijs je naar data die je zelf hebt verzameld volgens de APA-richtlijnen? De resultaten van een eigen dataverzameling vallen, net als het complete onderzoeksverslag, onder 'eigen werk' en er is daarom geen sprake van bronvermeldingen, noch in de tekst, noch in de bronnenlijst.
Achternaam Auteur, Initialen.(Jaar).Titel scriptie of dissertatie (Publicatienr.Nummer) [Type scriptie of dissertatie, Naam Universiteit].
Grote stukken tekst uit een andere bron kopieert zonder aanhalingstekens, citaten en bronvermelding.Ook met bronvermelding is hier sprake van plagiaat. De functie zoeken en vervangen gebruikt. Het vervangen van enkele woorden in een gekopieerde tekst uit een andere bron wordt ook gezien als plagiaat.
Wil je een gehele website als bron gebruiken, dan geef je de bronverwijzing in de tekst anders weer dan bij andere bronnen. In plaats van dat je de auteur en het publicatiejaar vermeldt, geef je als bronverwijzing van een website alleen de naam van de website weer, gevolgd door een spatie en de URL tussen haakjes.
Met een figuur kan informatie overzichtelijk gepresenteerd worden, bijvoorbeeld een grafiek of staafdiagram. Gebruik bij de verwijzing in de tekst een hoofdletter, bijvoorbeeld: zie Figuur 2 en niet: zie de figuur op de volgende pagina.
Als je gebruikmaakt van persoonlijke communicatie, dan vermeld je deze bronnen niet in de literatuurlijst. De lezer kan de bron immers niet controleren of terugvinden. Dit betekent dat je de persoonlijke communicatie wel in tekst noemt, maar niet in de literatuurlijst opneemt.
Geen auteur
In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert.
Begin de referentie met de achterna(a)m(en) en voorletter(s) van de auteur(s), gevolgd door het publicatiejaar. Vermeld de titel van het boek (cursief). Het eerste woord van de titel, ondertitel en alle eigennamen krijgen een hoofdletter.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie.Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
Hoe verwijs je naar de bijlagen? Het is belangrijk dat je in de hoofdtekst minimaal één keer verwijst naar elke bijlage. Dit kan op twee manieren: door de bijlage tussen haakjes te noemen of door naar de bijlage te verwijzen in de lopende tekst. Verwijzen naar een specifiek onderdeel van een bijlage kan ook.
Verwijzen naar een boek
Een verwijzing in de tekst voor een boek bevat de achternaam van de auteur, het jaartal en (indien relevant) een paginanummer. In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
In principe is elke pagina op internet een mogelijke bron.Zolang deze maar betrouwbaar en valide is. Internetbronnen kunnen onder andere websites, blogs, social media, databanken en online tekstbestanden zijn. Voor elk medium zijn er andere APA-richtlijnen.
Plaats een citaat altijd tussen aanhalingstekens. Laat deze volgen door een verwijzing tussen haakjes (achternaam auteur(s), jaartal, paginanummers(s), of door de auteur(s) in de tekst te noemen.
Je pleegt onder meer plagiaat als je zinnen, frases, paragrafen en zelfs ideeën kopieert van werk van anderen, gepubliceerd of niet gepubliceerd, zonder de oorspronkelijke auteur te vermelden. Ook als je een aantal woorden uit een paragraaf vervangt, is sprake van plagiaat.
Samenvattend, leraren kunnen plagiaat detecteren door gebruik te maken van software voor plagiaatdetectie, AI-systemen, nauwkeurig het werk van leerlingen te bekijken, het werk te delen met andere leraren en leerlingen voor te lichten over de gevolgen van plagiaat en hoe ze op een juiste manier met bronnen om moeten ...
Bijna elke hogeschool of universiteit maakt gebruik van plagiaatscanners om plagiaat op te sporen middels de plagiaatcontrole. Op het moment dat jij je scriptie digitaal inlevert bij je onderwijsinstelling, wordt deze automatisch verwerkt in de plagiaatcontrole. Veelgebruikte plagiaatscanners zijn Ephorus en Turnitin.
Als je helemaal geen auteur kunt aanwijzen, vervang je de auteursnaam door de titel van de pagina of het artikel. Voor de APA-verwijzing in de tekst plaats je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als deze geen speciale opmaak heeft in de literatuurlijst.
Een ander je scriptie laten schrijven is dus niet zonder risico's. Het is daarentegen toegestaan om een scriptiebegeleider in te schakelen. Deze experts lopen het gehele proces met je mee. De begeleider loodst je door het proces, voorziet je van advies en geeft je een stuk motivatie.
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding.