Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze. In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda's.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Het beste antwoord. Pindakaas is wel gezond. Hoewel pindakaas veel vet en dus ook calorieën bevat, geeft het een heel vol gevoel en onderzoek toont zelfs aan dat mensen die pindakaas eten daarna langer van ongezonde tussendoortjes afblijven en op de lange duur is pindakaas daarom zelfs goed voor de gewichtscontrole.
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas? Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Hoeveel pindakaas mag men per dag eten? Ook al blijkt pindakaas dus niet zo ongezond te zijn, dan dat het in eerste geval lijkt, ook zal pindakaas met mate gegeten moeten worden. De aanbevolen hoeveelheid pindakaas per dag is dan ook maximum 2 afgestreken eetlepels per dag.
Als je gezonder wil eten kun je beter pindakaas van pinda 85 plantaardige olie nemen, of pinda zonnebloemolie. De ingrediënten van deze varianten zijn een stuk beter. Er zit minder transvet in, en transvetten is iets wat je wilt voorkomen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw. Veel sporters gebruiken het dan ook als eiwitbron en verbrandingsproduct, zodat ze lekker lang door kunnen.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Pindakaas, ook vaak genoemd als veroorzaker van puistjes
Toch is er geen bewijs dat pinda's acneklachten veroorzaken of verergeren. Er is hier wel een kleine 'maar'… Aan pindakaas worden namelijk vaak suikers en gedeeltelijk geharde palmoliën (transvetten) toegevoegd.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Nutella bestaat voor 70 procent uit vet en suiker, en twee eetlepels bevatten 200 calorieën, 11 gram vet en 21 gram suiker: alles behalve gezond dus!
Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Pinda's zijn geen noten
Veel mensen hebben last met het verteren van peulvruchten. Zo kunnen voeding als kikkererwten, sojabonen, linzen, erwten en pinda's (en dus ook pindakaas) spijsverteringsklachten veroorzaken. Pindakaas kan dus voor sommige mensen een opgeblazen gevoel en gasproblemen veroorzaken.
Superfood 5: Pindakaas is goed tegen haaruitval en versterkt de conditie van de hoofdhuid. Heb je last van haaruitval, dan kan dit komen doordat je een tekort hebt aan zink. Zink is een mineraal wat je lichaam zelf niet aan kan maken, daarom moet je het binnen krijgen via je voeding.