Gezond en klimaatbestendigGierst is glutenvrij, bevat veel eiwitten en antioxidanten en heeft een lage glycemische index, die kan helpen diabetes te voorkomen of te beheersen.
Gele gierst kan een beetje bitter smaken. Dit is eenvoudig te voorkomen door de gierst voor het koken te spoelen in heet water. Kook vervolgens de gierst vijf minuten en laat 20 minuten nagaren.
Je kunt het gekookt eten zoals je bijvoorbeeld rijst eet, doe dan een half kopje gewassen gierst met wat zout naar smaak en breng het aan de kook en dan dan op een laag pitje laten garen in circa 15 minuten ( het volume neemt ongeveer met factor 4 toe ). Je kunt het ook rauw door de yoghurt doen.
Reken 50 g gierst per persoon. Breng 2,5 eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gierst toe. Laat 25 minuten sudderen zonder het deksel van de kookpot te nemen.
Gierst zit vol vezels en koolhydraten, maar is daarentegen wel licht verteerbaar. Zowel geroosterd en ongeroosterd te gebruiken.
Gierst is glutenvrij, bevat veel eiwitten en antioxidanten en heeft een lage glycemische index, die kan helpen diabetes te voorkomen of te beheersen.
Gierst is daarom ook een erg geschikt graan in een glutenvrij dieet. Gierst is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal gewassen met zaden die allemaal net een andere vorm hebben.
Gierst gebruiken
Meestal wordt gierst gekookt, maar roosteren is ook erg lekker. Als je gierst roostert, krijg je een heerlijke nootachtige smaak. Gierst is ook lekker om in je soep of muesli te gebruiken. Bovendien is het een perfecte vervanger van rijst.
Gierst is ook een goede bron van vezels en relatief laag in netto koolhydraten, waardoor het een goede aanvulling is op een gezond, koolhydraatarm dieet. Een portie gekookte gierst van 1 kop (174 gram) bevat meer dan 2 gram vezels en 39 gram netto koolhydraten.
Gierst is een glutenvrij graan dat rijk is aan vezels, ijzer, vitamine B en magnesium. Hij wordt vaak gebruikt als vervanger van quinoa, rijst en couscous en is dankzij zijn lichtzoete, nootachtige smaak goed te verwerken in je ontbijt of in een salade.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gierst (Millet of Sorghum) is een 'heel' korrelig graansoort uit het Middellandse Zeegebied, die vooral in Noord-Afrika gegeten wordt. Het is glutenvrij en bevat veel eiwitten en aminozuren. Gierst wordt ook wel verkocht als parelgierst. Het bekendste product is couscous, uit de Marokkaanse keuken.
Het wordt veelal gebruikt in couscous en rijst. Ook wordt er net zoals andere graansoorten meel gemaakt van gierst. Verder kan popcorn worden bereidt van gierst. Gierst wordt tevens verwerkt tot pap, brij of gebruikt in pannenkoeken en soep.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
13,2 gram. in 1 kopje (120 gram)
Gierst behoort in Afrika en Azië tot een van de belangrijkste voedingsmiddelen. Gierst is van nature glutenvrij, bevat veel koolhydraten en een goede vervanger voor bijvoorbeeld rijst. Gebruik per persoon ongeveer 75 gram en voeg 2,5 keer de hoeveelheid water toe.
In een hartig gerecht met gierst smaken in elk geval de volgende kruiden en specerijen: Kerrie, Dille, Kervel, Geelwortel, Lavas, Rozemarijn, Tijm.
– Producten zonder koolhydraten bevatten 0 gram koolhydraten. Vooral onbewerkt vlees en vis zijn producten waar geen koolhydraten in zitten. Voorbeelden zijn biefstuk, gehakt, kipfilet, karbonade, kabeljauw en zalm. Maar ook dranken als water, bruiswater, groene thee en koffie bevatten geen koolhydraten.
Gierst is grofweg in te delen in 2 soorten: Kleine millets: deze zijn gepeld omdat ze een onverteerbaar vliesje hebben.Grote millets: deze hebben geen hard, onverteerbaar vliesje en kun je ook ongepeld (volkoren) eten.
Welk brood is glutenvrij? Met glutenvrije ingredienten kan ook brood gebakken worden. Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zijn bijvoorbeeld boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca of sorghum.Ook soja,- kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.