Een risico voor de gezondheid van je planten De luis voedt zich met plantensap, hierdoor kan vergeling, verkleuren van de bladeren of zelfs schimmelvorming optreden op de plant. Wolluizen scheiden een plakkerige substantie uit, wat op zijn beurt ook weer slecht is voor de gezondheid van je plant.
Je hoeft niet bang te zijn dat de wolluis schadelijk is voor jezelf. Mensen en dieren doet dit insect niets. Wel is de wolluis schadelijk voor je planten. Deze kunnen zelfs verzwakken als ze in aanraking geweest zijn met een wolluis.
Bij kleine aantastingen, kan je de wolluizen met een stukje keukenpapier wegnemen. Verwijder de resterende luizen en eitjes met een krachtige waterstraal, gebruik makend van een plantenspuit. Herhaal dit elke dag tot de luizen volledig zijn verdwenen.
Wolluizen planten zich ontzettend snel voort, een vrouwelijke wolluis legt in 5-10 dagen tijd wel zo'n 300-500 eitjes. Bovendien verspreiden wolluizen zich gemakkelijk waardoor binnen de kortste keren al je kamerplanten vergeven zijn van de wolluis. Wolluis verspreiden zich zowel via luchtstromen als kruisbesmetting.
Verschillende soorten wolluis
Niet alleen in potplanten komt deze variant voor, hij is ook schadelijk voor veel siergewassen zoals, snijbloemen, cactussen en citrussen. Deze variant leeft wel 40 dagen en de eitjes van de Citruswolluis komen binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd!
Gebruik spiritus of neemolie voor de bestrijding van wolluis op een cactus, vetplant of plant met harige/reliëf-achtige bladeren. Mix dit niet met water of een andere vloeistof, maar stip de besmette delen aan met pure spiritus of neemolie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wattenstaafje.
Wolluis biologisch bestrijden
Je kunt de wolluis op verschillende manieren bestrijden. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw planten met een krachtige plantenspuit met water te besproeien, zodat de luizen en eitjes van de plant afglijden. Spuit de plant elke dag, totdat de wolluizen verdwenen zijn.
Een plant die in goede gezondheid is, is beter bestand tegen een plaag. Dus zorg dat jouw plant voldoende licht, water en organische voeding krijgt. Wolluis verspreidt zich voornamelijk via kleding of via een besmette plant die met andere planten in aanraking komt.
Ze worden aangetrokken door vocht. Of ze nou al aanwezig waren in je tuin, of mee zijn gekomen met een (nieuwe) kamerplant, wolluizen worden in ieder geval sterk aangetrokken tot vocht. Wanneer er dus vorming van deze luis op je plant is kan het goed zijn dat deze plant teveel water krijgt en dus ook afgeeft.
Vaak ben je je pas van het gevaar bewust als het al te laat is. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen. Let wel op: de wolluis houdt misschien van warmte, maar kan erg goed tegen zeer lage temperaturen, tot wel -40 °C. Je plant buiten zetten heeft bij de wolluis dus geen zin!
Wolluizen kun je op vrijwel alle planten vinden, zowel binnen als buiten.
Lieveheersbeestjes kopen voor bestrijden wolluis
Daarentegen zijn lieveheersbeestjes de meest effectieve bestrijding tegen wolluis. De Cryptolaemus Montrouzieri lieveheersbeestjes zijn zwartbruin van kleur. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes zijn verzot op wolluis en eten er wel zo'n 30-70 per dag!
Wolluis is een wit insectje dat niet vliegt maar traag voortbeweegt over de planten. Wolluis komt voornamelijk in tuinkamers en huiskamers voor op kamerplanten, tropische planten en vetplanten. Ook Zuiderse fruitbomen zoals citrusplanten kunnen door wolluis worden aangetast.
Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.
De wolluis voedt zich met het sap van je plant en levert voedingsstoffen af. Je herkent wolluis aan de klein, witte, katoenachtige webben die ze maken. Ook kunnen er kleine stippen of stippeltjes te zien zijn, wat het gevolg is van de suikerafzettingen die de wolluis achterlaat.
Wolluis is een klein insect dat er uitziet als een witte schimmel.
Welke planten zijn gevoelig? De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen, er zijn echter enkele categorieën extra gevoelig. Dit zijn: de Ananas, orchideeën, cactussen, passiebloemen, bromelia's, olijfbomen, crassula soorten en de bananenplant.
Het blijkt een effectieve manier om snel van de bladluis af te komen, maar let op: Ga niet je bladluizen bestrijden met Dreft of een ander afwasmiddel dat niet ecologisch is. Dit kan schadelijk zijn voor de plant.
Bladluizen zijn er in allerlei kleuren: groen, zwart, geel en zelfs oranje of rood, afhankelijk van de soort en hun voedsel. Bladluizen zijn tussen de 2 en 5 mm groot en zitten vaak in clusters op je plant. In enkele gevallen hebben bladluizen ook vleugels en kunnen zich dus van plant naar plant verplaatsen.
Als je een kleine infectie wolluis of dopluis hebt, kun je de beestjes met een wattenstaafje met spiritus aanstippen en zo van je plant af halen. Voor de bestrijding van de andere beestjes die hierboven in het lijstje staan kun je een spray bij het tuincentrum kopen die specifiek voor jouw infectie geschikt is.
Witte beestjes op je plant: wolluis
Dat wijst op wolluis. De witte pluisjes die je ziet zijn nestjes vol eitjes van de vrouwelijke wolluizen. De wolluizen voeden zich direct nadat ze uitkomen met de voedingstoffen uit jouw planten.
Wat is meeldauw? Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt. Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen.
Witte vliegen (of motluizen) zijn één van de weinige plagen die makkelijk te herkennen zijn. Het zijn witte vliegjes met witte licht doorzichtige vleugels van zo'n 1-3 mm groot. Ze bevinden zich vaak in groepjes aan de onderkant van bladeren, waar ze ook hun eitjes leggen.
Spint of spintmijten zijn parasieten die tussen de 0,3 en 0,5mm groot zijn. Ze hebben een lichaam gevormd als een peer en zijn geelgroen, bruin of rood van kleur. De verschijnselen zijn goed te zien. De bladeren van de plant krijgen bruine, bijna koperkleurige, puntjes op het blad.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen!Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.