Zespri Organic SunGold en Zespri Organic Green zijn twee biologische variëteiten die geproduceerd worden door Zespri. Het grootste verschil zit in hun kleur en smaak. De Zespri Organic SunGold kiwi heeft een gladde, gouden schil en dieper goud vruchtvlees dan de groene kiwi, met een zoetere, meer tropische smaak.
Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg!Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten.
Vezelrijk voedsel helpt voor een gezonde spijsvertering. In feite geven Zespri Green kiwi's een licht en goed gevoel. Ze bevatten ook de natuurlijke stof actinidine, die veel eiwitten sneller afbreekt dan de spijsverteringsenzymen op zichzelf. Een fantastisch kiwiweetje!
Als je fan bent van de traditionele groene variëteit, dan zal je de Zespri SunGold, het zoetere, tropischere broertje van de groene kiwi, ook wel lekker vinden. De gele kiwi heeft niet alleen een unieke kleur en smaak, hij heeft ook veel eigenschappen die hem een populaire keuze maakt voor slimme snackers.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Kiwi's zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze hebben ook een licht laxerend effect.Dit kan helpen bij het afkomen van je opgeblazen buik. Kiwi heeft dit effect door de actinidine die ze bevatten. Dit is een spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten kan bevorderen.
Volgens Spaanse epidemiologen zorgt het regelmatig eten kiwi's er voor dat de kans op hart- en vaatziekten daalt. Een voedingspatroon met kiwi's verhoogt de concentratie HDL in het bloed en vermindert de kans op het ontstaan van bloedstolsels. Het effect is al merkbaar bij het eten van één kiwi per week.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten.
Een licht ontbijt om je dag mee te starten? Met een kiwi zit je alvast he-le-maal goed! In kiwi's zit namelijk het enzym 'actinidine' dat helpt bij het verteren van proteïnes. Bovendien is er nog een pluspunt voor je verteringsstelsel: de vezels in kiwi's zorgen voor een goede balans in onze darmen.
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Kiwi's zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam. Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.
Je kunt prima kiwi eten als je gewicht wilt verliezen. Kiwi's bevatten namelijk weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen).
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. Bovendien kunnen er bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem.
Uit onderzoek blijkt dat kiwi zorgt voor minder kans op staar. Kiwi is een natuurlijke bloedverdunner.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.