Er is geen wet die de eigenaar verbiedt een exemplaar van de sleutel in zijn bezit te hebben. Hij moet wel een geldige reden én de toestemming van de huurder hebben om de woning te betreden.
Het eerste wat je zeker moet weten, is dat je als verhuurder niet het recht hebt om zomaar de woning die je verhuurt binnen te stappen. Sterker nog, je mag zelfs geen sleutel hebben die je toegang geeft. Want je hebt het genot van de woning overgedragen op de huurder voor de duur van de huurperiode.
Een verhuurder mag alleen een verhuurde ruimte betreden als hij of zij een rede daarvoor heeft die binnen de zogenaamde “verhuurderstaak” valt. Een verhuurder mag altijd besluiten om sloten te vervangen.
De verhuurder mag alleen met toestemming van de huurder herstellingen uitvoeren. Een dringende herstelling die niet kan wachten, moet de huurder toestaan. Zelfs als hij daardoor een deel van de woning niet kan gebruiken.
De verhuurder is verplicht de huurder het rustig genot van het gehuurde goed te verzekeren gedurende de periode van de huur (art. 1719 3° BW). Dit betekent dat de verhuurder de kamer en de gemeenschappelijke delen enkel mag betreden mits toestemming van de huurder of in geval van overmacht.
De verhuurder heeft immers bezoekrecht, hetgeen betekent dat hij, in samenspraak met de huurder, bijvoorbeeld één keer per jaar mag langskomen om te zien of de verhuurder zijn verplichtingen nakomt.
De verhuurder mag de huur opzeggen als u overlast veroorzaakt. Eerst zal de verhuurder met u praten. En afspraken maken over het stoppen van de overlast. Maar als de overlast blijft voortduren, kan de verhuurder naar de rechter stappen om u uit uw woning te zetten.
U levert natuurlijk alle sleutels in die u heeft van de huurwoning. Hoeveel sleutels u eerder heeft ontvangen, hangt af van het type woning: per voor- en achterdeur: 3 sleutels (allemaal gelijksluitend);per bergingsdeur: 3 sleutels (gelijksluitend met de deuren van de woning).
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk.
Huren en recht "In mijn huurwoning heb ik zelf een nieuwe keuken geplaatst. Mag ik die keuken meenemen als ik verhuis?" Ja, als huurder heb je in principe het recht om veranderingen die je zelf hebt aangebracht ook weer ongedaan te maken ('weg te breken') en eventueel mee te nemen als je gaat verhuizen.
Indien er alleen mondelinge afspraken zijn gemaakt en er geen schriftelijk huurcontract is, heeft een huurder ook recht op huurbescherming. Mocht er een geschil ontstaan waarover de rechter een uitspraak moet doen, dan is het wel lastiger om te bewijzen welke afspraken er precies zijn gemaakt.
Een verbod kan enkel maar wanneer het reglement van het appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor het houden van een bepaald dier. Opgelet, de huurder mag met zijn huisdieren wel geen overlast veroorzaken.
Woningcorporaties zijn bij wet verplicht om hun huurders 'ongestoord woongenot' te bieden. Woongenot slaat in dit verband zowel op genieten van de woning zelf als op geen (over)last hebben van bewoners van naastgelegen woningen.
Reservesleutels horen bij de auto.Deze moeten worden geleverd, ook al is er niet specifiek over gesproken.
Het kan voorkomen dat de verhuurder bij u langs wil komen om de woning te inspecteren. Moet u daar dan aan meewerken? Het Gerechtshof Den Haag oordeelde in casu van wel. Doordat de huurder de verhuurder geen toegang tot de woning wil verlenen, wordt de huurovereenkomst ontbonden.
Verhuurders in de vrije sector mogen als het aan het kabinet ligt vanaf 2024 niet meer vragen wat ze willen voor een woning. Daarnaast mogen de meeste huren straks niet meer stijgen dan de gemiddelde CAO-loonstijging plus 0,5 procent. Tot voor kort was de toegestane huurstijging gekoppeld aan de inflatie.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.
Mijn keuken is nog geen 22 jaar oud
Is uw keuken jonger dan 22 jaar, maar ouder dan 15 jaar, dan mag uw keuken vervangen worden. U betaalt dan een vergoeding voor de restwaarde van de keuken.
Kijk of er ergens een raam of deur openstaat of niet op slot is. Misschien heb je bij je buren, familie of vrienden een reserversleutel liggen. Dan is dit het moment om die te gebruiken. Bij sommige eenvoudige sloten kun je een dunne, stevige kaart, zoals een creditcard, gebruiken om het slot te manipuleren.
U kunt daarvoor onze modelbrief Melding gebreken aan de woning gebruiken. Geef uw verhuurder hiervoor minimaal 6 weken de tijd om het probleem op te lossen.
De verhuurder kan de negenjarige woninghuurovereenkomst ook met een opzegtermijn van zes maanden opzeggen tegen het verstrijken van het derde of zesde jaar, wanneer hij grote renovatiewerken (ook wederopbouw) wil uitvoeren.
De verhuurder kan de huur niet beëindigen vanwege verkoop van de woning. Bij verkoop wordt de bestaande huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. In de wet is namelijk bepaald dat koop geen huur breekt.
Huurverhoging. Een verhuurder mag de huur van een verhuurde woonruimte verhogen, mits hij of zij hierbij voldoet aan de wettelijke regels voor huurverhogingen.