In maart 2015 bezocht de eerste zekere wolf in zo'n 150 jaar tijd vier dagen lang het noorden van Nederland. De tweede zekere wolf werd in het najaar van 2016 in Beuningen in Twente gezien. Sinds de zomer van 2017 bezoekt de ene na de andere rondzwervende jonge wolf Nederland.
De meeste wolven worden gespot in Drenthe of op de Veluwe. Maar mensen zien de wolf ook af en toe in Noord-Brabant en zelfs in Zeeland. De wolf is een beschermde diersoort.
Wolven komen vooral voor in het centrale deel van Zweden in de provincies Västmanland, Örebro, Värmland, Dalarna en Gävleborg. Hier leven ook andere wilde dieren zoals elanden, vossen, bevers en bruine beren. Wolven kijken in Finland doe je in de regio Kuhmo, op de grens met Rusland.
Tweede roedel
De wolven blijven in de buurt van de werpplek en hebben een leefgebied van ongeveer 50 vierkante kilometer. ,,Onlangs zijn er ook wolvenwelpjes gespot op de Noord-Veluwe, maar omdat de afstand tussen de twee waarnemingsplekken dusdanig groot is, móét dit wel een tweede roedel zijn.”
De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over. In Limburg verbleef het dier vooral in het Kempen-Broek en de Vallei van de Zwarte Beek. Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen.
“Als je een wolf tegenkomt, blijf dan kalm en geef het dier de ruimte. Een gezin ziet in de verte een wolf. Neem zo nodig wat afstand door achteruit te stappen of rustig weg te lopen. Jonge wolven kunnen nieuwsgierig zijn.
Naast de roedel zijn er waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Midden-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
In verschillende soorten habitats, zoals toendra, steppe, prairie en bos komen ze voor, zowel in gebergten als in lager gelegen gebieden. Wolven leven in territoria die, afhankelijk van het voedselaanbod, een omvang van 200 tot 2000 km² kunnen hebben.
Er leven momenteel naar schatting 9/10 wolven in de Limburgse home range waar Bosland een groot deel van uitmaakt: wolf August, wolvin Noëlla en 2/3 welpen uit 2020 en 5 welpen uit 2021.
Na lange periode van afwezigheid wordt de zwervende wolf de laatste jaren steeds vaker gezien in Brabant. Ook heeft zich inmiddels een wolf definitief gevestigd op de Groote Heide. De provincie spant zich in om samen met anderen de wolf te beschermen, maar ook om vee en landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf.
ARNHEM - Er zijn méér zwervende wolven op de Veluwe. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. "Er zijn vijftien tot twintig wolven in Gelderland", stelt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. Op de Veluwe is volgens hem zelfs bijna geen plek meer.
Een ander element dat door de filmindustrie is geïntroduceerd is het idee dat weerwolven niet tegen zilver zouden kunnen. Dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren wapen (meestal een kogel) kan de weerwolf worden gedood, terwijl normale wapens geen tot weinig effect hebben.
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.
Het aantal wolven in Brabant is fors toegenomen. Lange tijd was het voornamelijk één wolf die door Brabant liep, nu zijn het er maar liefst zes. Dat is volgens onderzoekers erg uitzonderlijk, nooit eerder zagen ze er zo veel.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Sinds de zomer van 2017 bezoekt de ene na de andere rondzwervende jonge wolf Nederland. Deze dieren zijn op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Dat ze Nederland daarvoor geschikt vinden blijkt uit het eerste wolventerritorium op de noordelijke Veluwe in 2018 en de wolvenpups aldaar in 2019 en 2020.
De wolf is een inheems dier. Na afwezigheid van 150 jaar is hij sinds 2015 weer terug in Nederland. Tot aan 2021 zijn er 34 verschillende wolven ontdekt. Vijf dieren hebben zich hier ook gevestigd, andere waren op doortrek.
In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld in Zuid-Limburg gezien en mogelijk enkele decennia later, in 1897, nog eentje bij Heeze in de provincie Noord-Brabant. Door intensieve vervolging was de wolf eerder al uit grote delen van Nederland verdwenen.
Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Een wolvin uit de worp van 2019 vertrok naar de Zuid-Veluwe, waar ze een jaar later gezelschap heeft gekregen van een mannelijke wolf. Het totaal aantal wolven in Nederland ligt daarmee nu op 12.