De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is onderwater het grootst bij Playa Lagun, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao.
Waar vind je schildpadden op Curaçao? Schildpad-spot-zekerheid heb je in theorie op Klein Curaçao en in praktijk op Playa Grandi. Ook heb je een redelijke kans bij Playa Lagun en Porto Marie. Je kunt ze zelfs zomaar tegenkomen bij een ander strand, maar wil je ze per se zien, dan raad ik je echt Playa Grandi aan.
Wanneer je op Curaçao bent is er één ding die je zeker niet mag overslaan: Playa Grandi. Dit is namelijk de perfecte plek om schildpadden te zien op het eiland. Je kan er prachtig snorkelen en zwemmen. Je hoeft niet eens onder water te kijken, want met een beetje mazzel komen de schildpadden aan het wateroppervlak.
In Mexico vind je het grootste aantal zeeschildpadden ter wereld. In het kleine plaatsje Akumal, op het schiereiland Yucatán, kun je zwemmen met de beschermde groene zeeschildpadden. De bodem van de oceaan is hier bezaaid met zeegras, waardoor de zeeschildpadden dichtbij de kust leven.
Daardoor is Playa Grandi de perfecte plek om met schildpadden te zwemmen. Voordat je het weet zwem je tussen 4 schildpadden door, hoe leuk. Je kan de schildpadden op Playa Grandi vaak vinden tussen 10:00 en 16:00 uur.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren. De soepschildpad leeft in ondiep water en eet zeegras – dit is ook de enige zeeschildpad die wel eens voor de lol aan land komt, om te gaan liggen zonnen op het strand.
De bijtschildpad is herkenbaar aan het grote formaat, het ruwe uiterlijk en de puntige tanden. Dat zorgt ervoor dat het dier veel bijtkracht heeft. De schildpad is daardoor gevaarlijk. Wanneer hij zich niet veilig voelt, zal hij niet aarzelen om aan te vallen en te bijten.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Dit lokale strand is gelegen op de weg richting Westpunt. Iedere dag verkopen lokale vissers hier hun vis op de pier en aan het einde van de ochtend rond 12 uur gooien ze de overgebleven resten terug in het water. De schildpadden eten deze vis maar al te graag, dus zijn ze gegarandeerd rond dit tijdstip aanwezig.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Kleine criminaliteit komt voor in Curaçao, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
#1 Grote Knip
Grote Knip (ook wel bekend als Playa Kenepa Grandi) is een eenvoudig strand, als het gaat om faciliteiten tref je hier een snackbar, bedjes en toiletten. Tip: Wil je hier een dagje vertoeven, neem dan je eigen picknickmand mee! Toegang is gratis.
De zeeroute naar de Blue Room
De eerste is via de zee. Dit kan allereerst op een makkelijke manier door een watertaxi te huren. Deze boot staat bekend als Captain Goodlife, waarvoor je bij Santa Cruz al kan opstappen. Tijdens de tocht naar de Blue Room kan je de kust van Curacao nog vanaf de watertaxi bewonderen.
Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze zonder moeite een kindervinger afbijten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De schildpadden, die bij zonnig weer opnieuw komen bovendrijven om te zonnen op buizen en takken die boven het wateroppervlak uitsteken, blijven enorm geliefd bij de wandelaars.
Probeer wilde schildpadden nooit te aaien. Tenzij je een echte schildpaddenexpert bent, kun je bijtschildpadden beter met rust laten. Bijtschildpadden kunnen namelijk erg hard bijten en behoorlijk agressief zijn. Schildpadden vinden het lang niet altijd prettig om geaaid of opgepakt te worden.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen. Aan de voorzijde van de bovenkaak is een snavelachtige, omlaag gekromde punt aanwezig.
Vanaf het restaurant krijg je toegang tot de klif waar je maar liefst van 12 meter hoog Playa Forti af kan springen in het helderblauwe water. Het water is er diep genoeg, maar de sprong is zeker niet zonder risico's.
Klein Curaçao is zo'n 1,7 km2 groot en ligt ongeveer 28 km van hoofdeiland Curaçao verwijderd. Het eiland is per boot bereikbaar en de overtocht duurt tussen de 45 minuten tot ongeveer 2 uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van welk type boot je kiest voor de overtocht. De zee tussen de eilanden kan best ruig zijn.
Ondanks dat alle schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden losgelaten huisdieren die zich aan ons klimaat moeten aanpassen en daardoor fysiek lijden in onze natuur. Denk hierbij aan voedseltekort en vooral warmte tekorten. Een schildpad kan pas goed leven vanaf 18 graden warmte.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.