Om vruchten aan je tomatenplant te laten groeien, moeten de bloemen bestoven worden. De tomaat behoort tot de zelfbestuivende planten. Dit betekent dat de pollen van de plant de bloemen van dezelfde plant kunnen bestuiven. Je hebt dus niet noodzakelijk meerdere tomatenplanten nodig.
Tomaten zijn zelfbestuivers: het stuifmeel moet op de stamper vallen voor een bevruchting. Enkel bevruchte bloemen zullen tomaten geven.
In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind. Als je buiten tomatenplanten gaat kweken, gaat het bestuiven vanzelf. Als je tomatenplanten in een kas kweekt werkt dit anders.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek.In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
Dit houdt de tomatenplant het meest gezond. Er zitten tal van voordelen aan het dieven van tomaten. Zo kan na het dieven de tomatenplant al zijn energie en voeding in het groeien van de vruchten steken. Ook zorgt tomaten dieven voor meer lucht en zonlicht bij de tomatenvruchten, wat de groei bevordert.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.
Tip 5 : bloemen bestuiven
De tomaat behoort tot de zelfbestuivende planten. Dit betekent dat de pollen van de plant de bloemen van dezelfde plant kunnen bestuiven. Je hebt dus niet noodzakelijk meerdere tomatenplanten nodig. De bestuiving gebeurt hoofdzakelijk door hommels en wilde bijen.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Daarom raden we je aan om regelmatig de plantlocatie van je tomaten aan te passen. Tomatenrassen die heel goed bestand zijn tegen de tomatenplaag zullen het meestal niet erg vinden als je ze twee tot drie jaar op dezelfde plaats in het tuinbed aanplant.
Een plant die weinig water krijgt, zal zoetere vruchten geven en minder groot blad maken. Vooral in het voorjaar en najaar kan je hier goed mee sturen. Als het een aantal dagen regenachtig of bewolkt is, geef dan geen water.
Wat ligt aan de oorzaak: Te veel stikstof in je grond resulteert vaak in heel veel blad en te weinig bloemetjes . Zijn er weinig bloemetjes, dan uiteraard ook weinig tomaten. Een andere reden kan zijn dat jeje planten te dicht bij elkaar gezet hebt en de plant te weinig zon gezien heeft.
Oorzaak 1: de temperatuur schommelt te veel, wat in het voorjaar vaak voorkomt. Zorg voor een goede luchtcirculatie en verlucht regelmatig je serre. Oorzaak 2: er is een tekort aan calcium waardoor de celwanden verzwakken. Fossiele zeewierkalk strooien is de boodschap.
Je kunt tomaten zaaien, stekken en zelfs vorstvrij overwinteren.
Begin niet eerder dan 15 maart met voorzaaien, omdat de planten anders te lang binnen staan voordat ze naar buiten kunnen. Zo zijn ze later minder sterk en gevoeliger voor ziektes. Vollegrondteelt: voorzaaien doe je in april. Na 15 mei kun je tomaten buiten in vollegrond uitplanten.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek. In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
In juli beginnen de zomergroentes - zoals courgettes, tomaten en komkommers - goed te groeien. Ze houden van zon en warmte, dus midden in de zomer krijgen ze het goed naar hun zin. Juist nu kun je die planten prima helpen om ze sterk en gezond op te laten groeien en te houden.
Standplaats. Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Het tomaten zaad kiemt, licht, licht, licht
Je kunt je tomaten zaailingen op de vensterbank plaatsen en hopen op een mooi voorjaar. Heb je een veranda die verwarmd is, dan heb je meer kans op mooie, stevige planten. Geef je in deze fase geen licht, dan gaat de jonge plantjes op zoek naar het licht.
Voor lekkere, sappige tomaten is het belangrijk om de tomatenplant te voeden. Voor optimaal resultaat kun je de tomatenplantjes bemesten van februari tot en met april en daarna nog een keer in juli of augustus.
Vind je het met de hand breken van de tomatenbladeren lastig, dan kun je de bladeren ook met een aardappelmesje of snoeischaar van de stengel afknippen of snijden. Zorg dat je altijd vlak langs de stengel snijdt of knipt, zodat er een mooie vlakke wond ontstaat en de kans op schimmelinfectie klein is.
In het najaar, als de oude tomatenplanten weg zijn, breng ik een dikke laag compost op de plek waar in het voorjaar de tomatenplanten worden geplant. Ik werk de compost niet in de grond, maar leg een laag van 2 tot 3 cm compost bovenop de grond.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.