Omdat de wortels van een laurier oppervlakkig liggen kunnen de stobben hiervan vrijwel altijd in het geheel worden verwijderd met een stobbenfrees. De boomstronk hakselaar op benzine die wij gebruiken genereert voldoende vermogen om deze klusjes snel te klaren.
Laurierhagen verplanten
Zodra u de Laurierhagen heeft verplant moet u niet verwachten dat de Laurier binnen een week of twee er weer van genezen is. Zo is het verplanten van een complete Laurierhaag een behoorlijke operatie wat een enorme klap kan zijn voor de haag.
De laurierkers kan wel 4-6 meter hoog worden. Er zijn diverse cultivars van de laurierkers verkrijgbaar, bijvoorbeeld: Het ras Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' komt het meest voor en is uitstekend geschikt om een hoge en brede haag van te maken.
De Laurier staat ook bekend als een symbool voor wijsheid en glorie. De bomen groeien in de natuur tot een hoogte van 12 meter. Naast de Laurier Boom kunt u ook een Laurier struik kopen.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Een van de sterkste soorten van de populaire laurierkers is de 'Novita', voluit Prunus laorocerasus 'Novita'. Deze laurierhaag laat zich in het kort als een verbeterde versie van de bekendere laurier 'Rotundifolia' omschrijven.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus.
Hij doet het op vrijwel alle grondsoorten. En op stanplaatsen met zon, schaduw en halfschaduw. Alle Laurierkers soorten, en dat zijn er veel, vallen onder de wintergroene hagen. De meeste laurier hagen zijn winterhard tot ongeveer -15/-20 °C.
Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Een plekje in de volle zon gaat prima, maar ook in de halfschaduw is laurier tevreden. Slap, jong blad duidt op te weinig water, geel blad duidt op te veel water. Mest de plant enkel in de maanden mei tot en met juli wat bij. In juni snoei je de plant in model.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
Stekken van ongeveer 10 cm lang snijd je in september van de laurier. Je zet de stekken in stekgrond, waarbij je wat stekpoeder kunt gebruiken tegen schimmelontwikkeling en om wortelvorming te bevorderen. Stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
Omdat het blad van de laurierhaag vrij groot is kunt u de laurierkers het best snoeien met een snoeischaar. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er fraai uitzien. Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut.
De laurus nobilis op stam heeft het uiterlijk van een volle boom en kan een hoogte van zo'n 3 meter bereiken. Je kunt laurier in elke gewenste vorm snoeien. Het is een geschikte plant voor zowel de kleine als grotere tuin.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers.
De meest populaire laurierkers soorten die vaak gekozen worden als haagplant zijn: Prunus Laurocerasus Rotundifolia: de Rotundifolia laurier groeit circa 40 centimeter per jaar en groeit ook erg snel in de breedte. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het snel verkrijgen van een dichte haag.
Laurier Genolia ® (Prunus laurocerasus 'Genolia' ®)
De Prunus laurocerasus 'Genolia', in het Nederlands de laurier Genolia, is een type laurier met een smalle opgaande groei. Hierdoor blijft de haagplant van nature smal en is dan ook zeer geschikt voor het creëren van een smalle laurier haag.