Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
Voor zijn huwelijk met Hera was hij eerst getrouwd met Metis, daarna met Themis. Hij was geïnteresseerd in Demeter, maar op een keer na bood zij weerstand aan hem. Zijn derde vrouw was Mnemosyne. Hij had een affaire met Leto kort voor zijn huwelijk met Hera.
Verleid door Zeus
Toen de nimf niet meer verder kon rennen, onteerde hij haar. Hera, de vrouw van Zeus, zag van bovenaf deze nevel over het land trekken. Dit vond ze vreemd aangezien het midden op de dag was en die damp niet van een rivier of moeras kwam.
Zeus' zoon Herakles werd op aarde geboren. Bij Leda verwekte hij de tweeling Castor en Pollux en hun zusje Helena, die een grote rol speelde in de Trojaanse oorlog. Tenslotte was daar Pallas Athene, Zeus' lievelingsdochter, de godin van de wijsheid, want zij was uit zijn hoofd ontsproten.
De kinderen die voortkwamen uit Hera's huwelijk met Zeus waren Hephaistos, Ares, Hebe en Eileithyia. Hephaistos zou zijn geboren toen het huwelijk van Zeus en Hera ook nog voor hun ouders een geheim was.
Helena (Helene) is in de Griekse mythologie een beeldschone vrouw. Haar vader is de oppergod Zeus en ze groeit op aan het hof van haar stiefvader Tyndareus, de koning van Sparta. Ze wordt gezien als de mooiste vrouw uit de oudheid.
De Olympiërs waren ook vijanden van Zeus. De Olympiërs werden zijn vijanden omdat hij, nadat hij opperste heerser en god was geworden, impulsief en arrogant werd, en dit veroorzaakte wrevel bij sommige Olympiërs. Hij werd het meest gehaat door Hera, Athena, Poseidon en Hades.
De ouders van Zeus waren de titanen Kronos en Rheia. Zeus had vele broers en zussen, daarvan was hij de jongste. De vrouw van hem was de godin Hera die ook een van zijn zussen is. Andere broeders en zussen van Zeus waren Poseidon, Hades, Hestia en Demeter.
De vorige grootste hond ter wereld – overleden in 2014 – heette toevalligerwijs ook Zeus. Hij was met ruim 1,11 meter nog wat groter dan zijn naamgenoot die nu recordhouder is. De lángste hond ter wereld was de Engelse mastiff Zorba. Hij mat van kop tot staart iets meer dan 2,5 meter – bijna de lengte van een Smart.
In de Griekse mythologie een prinses die door Zeus in de gedaante van een gouden regen werd bevrucht, toen hij via het tralievenster de toren binnendrong waar haar vader haar had opgesloten. Een orakel had deze vader namelijk voorspeld dat hij door zijn kleinzoon zou worden gedood.
Uiteindelijk werd ze gedood en onthoofd door de held Perseus, die hierbij onder meer door Athena geholpen werd. Uit haar bloed werden (als gevolg van een eerdere liefde met Poseidon) het gevleugelde paard Pegasus en de reus Chrysaor geboren.
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Een andere legende rond Aphrodite is het verhaal van Pygmalion. Deze had een ivoren vrouwenbeeld in zijn paleis dat zo perfect was dat hij er verliefd op werd. Aphrodite had medelijden met hem en schonk het leven aan het beeld en dat werd Galatea, Pygmalion's vrouw.
Hera. Hera is de Griekse hemelvorstin en godin van het huwelijk en de geboorte. Ze was de zus en vrouw van haar machtige broer Zeus. Samen hadden zij 4 kinderen: Ares, Hebe, Eileithyia en Hephaistos, alhoewel men soms zei dat Hephaistos eigenlijk alleen maar het kind van Hera was.
Zeus was de machtigste Olympische god. Hij was een succesvol heerser, goed in strategieën en het sluiten van bondgenootschappen en hij kon zijn wil uitstekend aan anderen opleggen. U streeft in uw werk altijd naar een hogere positie en u weet wat u wilt bereiken.
Heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen. Hij was de zoon van Cronus en Rhea en werd geboren in de Diktaeische grot op Kreta.
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, Hera, Athena, Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis, Hermes, Aphrodite, Ares, Hephaestus en Hestia.
Zeus is de oppergod in de Griekse mythologie en de hoofdbewoner van de berg Olympus. Hij is de zoon van de titanen Cronus en Rhea. In afbeeldingen is hij vaak te zien met de bliksemschichten die hij van de cyclopen ontving. Verder zijn onder meer de adelaar en de eik onlosmakelijk met hem verbonden.
In de klassieke mythologie is de adelaar het attribuut van Zeus, de oppergod. Als symbool van macht en overwinning stond de adelaar dan ook bovenop de vaandels van de Romeinse legioenen. In de christelijke kunst staat de adelaar voor de opstanding en hemelvaart van Christus omdat hij op grote hoogte kan vliegen.
Het woord twistappel is afkomstig uit de Griekse mythologie. De godin van de ruzie, Eris, wierp de appel onder de gasten die op de bruiloft van Peleus en Thetis aanwezig waren. Ze had op de appel geschreven: "voor de schoonste". De godinnen Hera, Pallas Athena en Aphrodite maakten aanspraak op deze titel.
Aphrodite trouwde met de smid van de goden, Hephaistos, maar had daarnaast verschillende verhoudingen met andere goden en stervelingen. Bij Anchises kreeg zij een zoon, Aeneas, de held uit het beroemde heldendicht Aeneïs van Vergilius.
Demeter, De Godin van de aarde Demeter, De Godin van de aarde. Dit is een glanzend koperen beeld van Demeter, de klassieke godin van de landbouw en symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde. Zij is herkenbaar aan haar vaste attribuut: een halve granaatappel, symbool voor vruchtbaarheid.