Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie. Ondanks zijn grote hoogte is Hyperion niet de grootste boom in volume; dat is de General Sherman. Hyperion heeft een geschat stamvolume van 502 kubieke meter en is 700 tot 800 jaar oud.
De Sequoiadendron giganteum, ook wel bekend als de Giant Sequoia of reuzensequoia, is de grootste boom ter wereld en een indrukwekkend natuurverschijnsel.
De mammoet is met zijn 150 levensjaren een jonkie. Zijn soort kan wel duizenden jaren oud worden en de omtrek kan jaarlijks toenemen tot 10 tot 12 centimeter. Baas boven baas: de dikste mammoetboom ter wereld heeft een stamomtrek van 24,7 meter (bij de grond zelfs 31 meter).
Een Sequoia sempervirens kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 40 - 50 (120) m, snelgroeiend.
Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren.
Tot de ontdekking van de oeroude spar in Zweden stond het record voor de langstlevende bomen op naam van de zogenaamde ''bristlecone'' pijnbomen uit het westen van de VS. De oudste daarvan, die in de White Mountains in Californië staat, is 5.000 jaar oud.
De oudste nog levende boom is een spar in het Zweedse district Delarna. Koolstofonderzoek heeft uitgewezen dat deze boom maar liefst 9.550 jaar oud is. De hoogte is slechts 4,5 meter door de barre weersomstandigheden waarin deze boom groeit.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).
De hoogste mammoetboom van Nederland staat bij kasteel Spelderholt te Beekbergen (omtrek 5,68 m, 43 m hoog). De mooiste groepen met mammoetbomen staan op landgoed Rhederoord: het is een geweldige ervaring om temidden van zo'n groep reusachtige bomen te staan.
In het noorden van Griekenland is een boom ontdekt die de oudste boom van Europa zou zijn. De Bosnische den, genaamd Adonis, is door middel van jaarringenonderzoek vastgesteld op 1075 jaar oud.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar.
De leeftijdsverwachting van een boom is net zoals bij dieren per soort verschillend. Zo wordt de Nederlandse beuk 100 tot 150 jaar oud, terwijl de eik de 200 jaar kan halen. Vaak halen ze die leeftijd niet, zegt Henk Siebel, bossenspecialist bij Natuurmonumenten.
Waar staan de meeste bomen per inwoner? In de Gelderse gemeente Rozendaal staan maar liefst 128 bomen per inwoner. Daarmee heeft de gemiddelde Rozendaler de meeste bomen in de buurt van Nederland. Ook de Waddeneilanden doen het goed.
De hoogste boom van Nederland staat in Kroondomein Het Loo in Apeldoorn! Direct achter de Koninklijke Stallen bij Paleis Het Loo ligt een van de oudste aanplanten van douglassparren van Nederland. Deze bomen zijn aangeplant door Koning Willem III die ze tussen 1860 en 1870 uit de Verenigde Staten liet invoeren.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
Welwitschia mirabilis - Tweeblaarkanniedoodplant - 2 zaden - Onszaden. Zeer zeldzame en bizarre plant uit de woestijn van Namibië met twee bladeren die meer dan duizend jaar kunnen doorgroeien. Eén van de zeldzaamste planten ter wereld en zeker ook de meest bizarre.
Sansevieria (of slangenplant, snake plant, vrouwentong, whatever works for you) is één van de sterkste planten ter wereld. Ze groeien eigenlijk in de woestijn maar zijn zo sterk dat ze in (bijna) donker kunnen overleven.
De mammoetboom staat ook wel bekend als de zwaarste boom ter wereld. De grootste boom staan in Californië en heeft een stamomtrek van 31 meter en een hoogte van ruim 83 meter. De boom wordt in Europa vooral geplant als sierboom, maar hier worden ze wel een stuk kleiner.
Precies, de hoogste boom ter wereld! Dat is de Sequoia sempervirens of kustmammoetboom, die met 116 meter boven alles en iedereen uitsteekt. Het mooie: deze woudreus past goed in het Nederlandse klimaat, al zal hij hier niet de grootte bereiken die hij in Californië heeft.
De catalpa is de boom met het grootste blad en groeit het snelst maar komt pas laat in het blad en verliest als eerste van de drie het blad.