Heeft de fruitboom ook kalk nodig? Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
Bij alle verschillende soorten fruitbomen is het aan te raden om kalk te strooien in februari.Hierdoor wordt de absorptie van de meststoffen vergroot.
De zure kers wil wel graag bemest worden, zowel met stalmest als met kunstmest (ieder voorjaar in april 125 gr patentmest voor ieder jaar dat de boom oud is en begin juni nog eens wat kalksalpeter).
Voordelen van witkalk
Je beschermt je boom tegen strenge vorst. Je houdt (hout)insecten weg. Je geeft voeding aan jonge bomen. Een witte stam ziet er rustiek uit.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol.Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Kalk kun je van september tot mei strooien, maar de beste periode is tussen half oktober en half februari. Door de vele regens of de sneeuw lost de kalk dan gemakkelijk op en dringt hij snel de bodem in. Eén gift per jaar is doorgaans voldoende.
Het is aan te raden één keer per jaar te bekalken, want de grond wordt van zichzelf zuurder. Let op: zuurminnende planten zoals hortensia's, rododendrons en azalea's hebben liever géén kalk.
u kunt ervoor kiezen om gewone organische meststoffen (zoals koemestkorrels) te gebruiken voor de bemesting. Bemest dan twee keer per jaar: één keer in maart, en één keer in augustus. Er zijn ook speciale meststoffen voor planten in pot.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom.
Hoe groter de pot, hoe meer ruimte er voor de wortels zal zijn, en hoe groter de boom kan groeien. Geef in de zomer je kersenboom veel water. De boom heeft het nodig om het fruit sappig te maken. Als je kersenboom zijn vruchten laat vallen, komt het door een tekort aan water.
Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt.
Kersenbomen hebben een voorkeur voor een standplaats in volle zon, het liefst op het zuiden. Dat is belangrijk voor de vorming van hun bloesems en vruchten. De hoogte is afhankelijk van de soort. Zo kan de zure kers (Prunus cerasus) 7 tot 8 meter en de zoete kers (Prunus avium) 20 meter hoog worden.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Kalk is niet alleen heel goed voor je gazon, maar doet ook veel voor andere planten zoals bloemen en bomen. Bij buxus is het zelfs essentieel. Er zijn ook zuurminnende planten zoals rododendrons en azaleaheide en doe moeten juist geen kalk.
Zorg dat er altijd genoeg licht in de struik komt en als er veel grondscheuten zijn, een aantal wegsnoeien. Geef de struiken eind februari voldoende mest, maar nooit overdrijven. In deze mest moet stikstof, fosfor, kalium en magnesium aanwezig zijn. Een klein beetje kalk is al voldoende.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Bij de aanplant van fruitbomen geeft men een basisbemesting.Deze bestaat uit compost en verteerd stalmest. Kunstmest kan eventueel ook. Indien de grond te zuur is, moet er eerst bekalkt worden, daarna volgen pas de andere meststoffen.
Vijgenbomen. In staat om te gedijen in verschillende klimaten en grondsoorten zijn ook vijgenbomen een makkelijke fruitboom voor in de achtertuin. “Vijgenbomen vereisen minimale snoei, meestal beperkt tot het verwijderen van dode of beschadigde takken.
Inheemse bessenstruiken (aalbes, kruisbes, braambes, framboos) verdragen dan weer een zuurdere grond. Blauwbes, honingbes en aalbes zijn uitermate geschikt voor zure gronden (pH 5-6). Kalk strooien is alleen nodig als de bodem te zuur is.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
Een pH-waarde van minder dan 7 geeft aan dat de grond zuur is, terwijl een pH-waarde van meer dan 7 aangeeft dat de grond alkalisch (kalkrijk) is. De meeste planten geven de voorkeur aan bodems met een neutrale pH-waarde van ongeveer 6,5 tot 7.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Nee!Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.