Wanneer u een drinkwaterleiding gaat installeren, dient een messing keerklep, ook wel EB keerklep genoemd, te worden geplaatst ter voorkoming van terugstroming van drinkwater van onbekende kwaliteit tot gevarenklasse 2.
Terugstroombeveiliging ba. De terugstroombeveiligingseenheid ba bestaat (in de stroomrichting gezien) uit een afsluiter, zeef, beveiligingstoestel ba en afsluiter. De drie verschillende drukzones van het beveiligingstoestel zijn voorzien van een controlekraan.
Keerkleppen met EA beveiliging zijn terugstroombeveiligingseenheden die worden gebruikt om te voorkomen dat er verontreinigd water terug de leiding in stroomt. De interne veer zorgt er voor dat de klep gesloten wordt zodra er water dreigt terug te stromen.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Wanneer u een drinkwaterleiding gaat installeren, dient een messing keerklep, ook wel EB keerklep genoemd, te worden geplaatst ter voorkoming van terugstroming van drinkwater van onbekende kwaliteit tot gevarenklasse 2.
Dat moet ten alle tijden voorkomen worden! Dit is de reden dat de gemeente (drinkwaterleverancier) verplicht stelt dat er een beluchter op de wasmachinekraan zit. De beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen in plaats van vervuild water. De beluchter is een oude manier van beveiligen.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
Tijdens de keerklepcontrole wordt gecontroleerd of de keerklep goed sluit wanneer de waterleidingdruk wegvalt. een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast.
De keerklep helpt tegen te gaan dat vervuild water terugstroomt in de waterleiding. Dit helpt vermijden dat vervuild water, van bijvoorbeeld de koffiemachine, in de drinkwaterleiding terechtkomt. Om vervuild water te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Keerkleppen verhinderen dat water terugstroomt het leidingnet in. Bij onder andere brandslanghaspels en professionele koffiezetapparaten is een controleerbare keerklep verplicht. Elk gasgestookt toestel dient voorzien te zijn van een gasafsluiter.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
- Voor ontharders met een verwisselbaar filter is een controleerbare keerklep van het type EA wettelijk verplicht. Denk er ook aan dat een ontharder kan zorgen voor drukverlies van ongeveer 70 kPa (0,7 bar). Dit betekent dat de waterdruk op kranen en douche afneemt.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Kraan voor aansluiting van een steamer, waarbij de druk van de stoom in de steamer lager is dan 50 kPa. Wij adviseren minimaal een afsluiter en terugstroombeveiliging type EA te plaatsen.
De NEN 1006 wordt uitgegeven door Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en vormt de basis voor een legionellaveilige leidingwaterinstallatie. Alleen zogenoemde 'prioritaire locaties', zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwemgelegenheden en verblijfaccommodaties, moeten voldoen aan extra eisen.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water wat er doorheen stroomt, niet meer terug kan. Ideaal voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Aan de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp, wanneer u de waterpomp aansluit op een reeds geslagen/geboorde put.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Vaak is lucht in de leiding de oorzaak van dit bonkende geluid. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen ontstaan, waardoor je een klapperend geluid hoort bij het openen van de kraan. Meestal is dit niet verontrustend doordat het gemakkelijk op te lossen is door de waterleidingen te ontluchten.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.