Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt. Werkt dat niet, dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.
Oplossing: Werk het uiteinde van de rits af door er een reepje stof omheen te vouwen. Strijk de randen om, stik de reep stof vast op de rits, vouw om en stik bovenop rondom door.
Overweeg of topstops of vierkante lipjes het beste zijn. Nadat je wat tanden van je rits hebt verwijderd, moet je een deel van de tanden vervangen door een topstop en/of een vierkant lipje om te voorkomen dat je schuiver weer loskomt van de rits. Topstops zijn kleine stukjes die aan één kant van je rits passen.
Er zijn echter verschillende manieren om een rits te repareren die uit elkaar is. Je kunt proberen om de schuiver zelf te repareren of de rits weer op de goede lijn te zetten en hem weer in elkaar te doen. Met een van deze methoden repareer je waarschijnlijk de meeste ritsen die uit elkaar zijn.
Rits zit vast: zo los je het op
Pak een potlood en wrijf onder precies onder de plaats waar de rits vast zit. Probeer nu voorzichtig de rits naar beneden te trekken. In 80% van de gevallen zou dit moeten werken. Is dat niet het geval, gebruik dan bijvoorbeeld wat lippenbalsem of zelfs wat vaseline.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.
Als je ritssluiting zichzelf blijft openen, kan dit betekenen dat de loper kapot is en dus moet worden vervangen. Je kunt dit zelf thuis doen als je de juiste benodigdheden hebt, namelijk: Een zijkniptang.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
Een dubbel deelbare rits (2-weg deelbare rits)
Bij dubbel deelbare ritsen kan de sluiting zowel van boven als van onder geopend worden. De rits heeft twee trekkers/schuivers. De rits is aan de onderzijde van 1 kant voorzien van 2 insteken.
Speld de rits vast. Als je met dikke lagen stof werkt waarmee de spelden moeite hebben, rijg hem dan op zijn plek. Zet een ritsvoetje op je machine, en stik de rits vast door weer over het oude stiksel te naaien. Hecht aan-en af op de gebruikelijke manier door aan het begin en einde heen en weer te stikken.
Een ritstrekker, ook wel ritsrunner genoemd is met de juiste producten redelijk makkelijk te vervangen. In principe demonteer je de oude en monteer je een nieuwe ritstrekker.
Sluit de tanden van de rits met je vingers.
Begin nu de tanden van de rits met je vingers in elkaar te duwen. Duw de tanden in elkaar alsof je rits omhoog zou trekken vanaf de onderkant. Zorg ervoor dat alle tanden in de tanden ertegenover geschoven zijn. Sluit alle tanden, helemaal tot aan de bovenkant van de rits.
Een spiraalrits wordt gemaakt van twee bandjes. In het bandje wordt een dik kunststof draadje gewikkeld welke zorgt voor de vertanding. Deze vertanding zit dus echt verweven in het band. De rits bestaat uit twee stukken (links en rechts) mét een plastic bandje dat in zijn geheel in deze stukken is geweven.
Online een rits kopen voor bijvoorbeeld een jas, broek of rok kan eenvoudig en snel bij stoffen.net! Naast deelbare ritsen en niet deelbare ritsen hebben we een ruime keuze aan blinde ritsen, ritsen per meter, waterafstotende ritsen en ritsen voor beddengoed.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
Ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van een rits wordt aangegeven met het getal 40 of 60. Zo staat s40 voor de vertanding van 4 mm breed en wordt met s60 een vertanding aangegeven met een breedte van 6 mm.
Tip: Om de lengte van een rits correct te kunnen meten, moet u de rits in kwestie volledig sluiten en moet u ook de volledige schuiver en onderstop of box (bij ritsen met een open uiteinde) meemeten. 5. 'Onzichtbare' polyesterrits voor algemeen gebruik, met een 4 mm brede vertanding en een 'druppel' geverfde trekker.
Klik de speciale blinde ritsvoet vast en kies de rechte steek, de naald moet in de middelste positie staan. Kies steeklengte 2,5 tot 3,0 mm. De rits opendoen en met de duim de tanden van de rits een beetje openvouwen, totdat de plaats voor de naad tussen het ritsband en de tanden zichtbaar worden.
Speld de rits in de pandjes. Je stikt een rits altijd aan beide kanten van boven naar beneden óf van beneden naar boven in een kledingstuk. Speld daarom de rits ook aan beide kanten gelijk. Zet je naaimachine op de grootste steeklengte (bij mij is dat 6 mm) en neem een opvallende kleur naaigaren.
Veel jassen zijn zo lang dat gassen en remmen niet altijd even smooth gaat. De jas van onderen een piepklein beetje open gooien geeft je de nodige ruimte. Ook zijn de zippers met dubbele sluiting bijzonder gewenst als je nog enigszins comfortabel dan wel charmant op je fiets wilt stappen.