Twee andere populaire landen om te studeren zijn Zweden en Duitsland. Zo studeerden in 2021 429 Nederlandse studenten met MSF in Zweden en 420 studenten in Duitsland. Figuur 3. Trends in de top 10 bestemmingslanden voor Nederlandse studenten met meeneembare studiefinanciering (2015-2021).
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland.
Studeren in Duitsland is populair. Dat blijkt uit het feit dat er momenteel meer dan 300.000 buitenlandse studenten aan Duitse universiteiten en hogescholen staan ingeschreven.
Naast internationale studenten in Nederland zijn er dit jaar ook ongeveer 46.000 Nederlandse studenten in het buitenland aan het studeren. Het merendeel van deze studenten heeft in Nederland gestudeerd of gaat dat weer doen. Deze studenten behoren zodoende ook tot de achterban van de LSVb.
Studeren in Duitsland
Ga in Duitsland studeren! De meeste openbare universiteiten bieden gratis onderwijs aan. Wel betaal je zowel als Duitser als internationale student vaak een bijdrage per semester, maar met een bedrag van ongeveer 200 euro, stelt dit bijna niets voor vergeleken het collegegeld in Nederland.
De vrijheid die je als student in Duitsland hebt, is veel groter dan in Nederland: er ligt binnen je studie veel minder vast. Door zelf je vakkenpakket samen te stellen, kun je doen wat je leuk vindt en jezelf onderscheiden. Studeren in deeltijd is vaak geen probleem. Ook is er geen bindend studieadvies.
BAföG. BAföG is het Duitse stelsel van studiefinanciering. Het is een afkorting van Bundesausbildungsförderungsgesetz, de centrale overheidswet ter stimulering van onderwijs. In 2017 krijgt een uitwonende student aan een universiteit of hogeschool in principe 649 euro BAföG per maand.
Zo bevordert onderwijs Nederlands in het buitenland de relaties met onze buurtaalregio's en andere landen waar de taal geleerd wordt. Tot slot is het ook voor de status en uitstraling van de Nederlandse taal van belang dat ze ook buiten de grenzen van het taalgebied wordt geleerd en bestudeerd.
De overgrote meerderheid kwam uit Europa: ruim 90.000, vooral uit Duitsland. In totaal 20.000 studenten kwamen uit Azië, wat ook een kleine toename is ten opzichte van het studiejaar 2021/2022. Daarna volgen Noord- en Zuid-Amerika (ruim 5000 studenten), Afrika (ruim 2000) en Oceanië (160).
Hoge kwaliteit en lage kosten. De opleidingen in Nederland staan hoog aangeschreven op internationaal niveau. Daarnaast zijn de kosten voor school, inwoning en 'het leven' aanzienlijk lager dan in de Engelssprekende landen.
De meeste Nederlanders in Duitsland wonen in de staat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen en dan met name in Düsseldorf.
Duitsland is een zeer geschikt land om te gaan studeren: Duitsland bezit veel universiteiten waarvan er een paar in de top 100 van de beste universiteiten van de wereld staan (onder andere de universiteiten van Munchen en Heidelberg). Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende hogescholen door het land heen.
Sinds 1959, meer dan 30 jaar, bestaat op Duitse middelbare scholen de mogelijkheid Nederlands als vreemde taal te leren. Thans wordt Nederlands op ruim 100 scholen gegeven. Het leeuwedeel hiervan bevindt zich in een strook van ruim 50 kilometer breed langs de Nederlandse grens.
Engeland domineert samen met de VS de ranglijsten voor beste universiteiten, dus het grote aantal Nederlanders dat er studeert is niet verrassend.
Emigreren naar Duitsland: nadelen
Er zijn een aantal zaken duurder ten opzichte van Nederland waaronder de kleuterschool, verzekeringen en de verzekering van je auto. Daarvoor zijn andere zaken zoals wegenbelasting aanzienlijk goedkoper. Sommige voorzieningen houden op te bestaan, bijvoorbeeld een Consultatiebureau.
Steeds meer internationale studenten blijven na hun studie in Nederland werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de internationale studenten die in het studiejaar 2018-2019 afstudeerden, had 32 procent een jaar later een baan in Nederland. Eerdere jaren lag dat percentage rond de 20 procent.
Het aantal wo-studenten ingeschreven van de Open Universiteit op peildatum 31 december 2022 bedraagt 16.940 studenten. Accept data visualization cookies to view the data visualization. De Universiteit van Amsterdam is al geruime tijd de grootste universiteit van Nederland.
In studiejaar 2021/'22 stonden ruim 1,3 miljoen Nederlandse en buitenlandse studenten ingeschreven bij een mbo, hbo of universiteit in Nederland. De mbo'ers vormden met 38 procent de grootste groep studenten. De studenten aan de universiteit waren met 26 procent de kleinste groep.
Het Nederlands is na Engels en Duits de meest gesproken Germaanse taal. Nederland, België en Suriname, ook op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten, Zuid-Afrika, Namibië, daarnaast vooral in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Indonesië.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het landje aan de Noordzee is inderdaad niet zo groot, maar de Nederlandse taal behoort wel degelijk tot de wereldtalen. Nederlanders zijn echt wel trots op hun land, maar laten dit niet zo blijken met bijvoorbeeld vlaggen en parades.
Alle 385 Universiteiten in Duitsland | Ranglijst & Recensies 2023.
Studeren aan een universiteteit is gratis voor studenten uit Zweden en andere EU-landen. Voor informatie over diplomawaardering in het buitenland, kunt u contact opnemen met NUFFIC (hoger en universitair onderwijs) of Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (beroepsonderwijs).
Geen collegegeld, geen extra kosten
In Denemarken, Noorwegen en Zweden wordt het hoger onderwijs volledig gratis aangeboden. Hier is dus geen collegegeld. Naast de mogelijkheid om kosteloos te studeren, bieden deze landen meer voordelen voor de Nederlandse student.