De ophok- en afschermplicht in de rest van Nederland is sinds 6 juli 2023 ingetrokken. Sinds 30 augustus 2023 geldt er voor pluimveebedrijven in de Limburgse Peel geen ophok- en afschermplicht meer. Er is een kaart met een actueel overzicht van de regio's waar de ophok- en afschermplicht van toepassing is.
In Nederland zijn sinds oktober 2021 meer dan 6 miljoen miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood vanwege een besmetting met vogelgriep of een ruiming uit voorzorg *). Hoewel het aantal besmettingen bij gehouden pluimvee sinds eind 2022 sterk is teruggelopen, is er nog altijd virus aanwezig onder wilde vogels.
Wanneer jij dus kippen in de tuin hebt voor je plezier, dien je je niet te houden aan de ophokplicht, maar aan de afschermplicht. Het antwoord op de vraag ”hebben hobbykippen ook ophokplicht?” is dus nee. Ze hebben geen ophokplicht, maar een afschermplicht.
Sinds 15 november 2021 geldt in het hele land een periode van verhoogd risico waarin bijkomende maatregelen voor vogelgriep van kracht zijn. Sinds half september 2022 is er een hoge en continue circulatie onder wilde vogels.
Vogelgriep verspreidt zich momenteel in Zuid-Amerika nadat het werelddeel lang gevrijwaard bleef. Op een klein pluimveebedrijf in Uruguay werd het virus onlangs ook vastgesteld. Op 3 maart werd een besmetting gemeld op een bedrijf met 195 dieren waar de helft al van was overleden.
Voor wie geldt de ophok- of afschermplicht? De ophokplicht geldt voor bedrijven. De afschermplicht is voor hobbyhouders, en ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.
Bijvoorbeeld van uw eigen kippen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Het virus wordt inactief bij verhitting, en het eten van het vlees en de eieren is ongevaarlijk.
Zoals bedrijven die pluimvee houden voor vlees en eieren. De ophok- en afschermplicht in de rest van Nederland is sinds 6 juli 2023 ingetrokken. Sinds 30 augustus 2023 geldt er voor pluimveebedrijven in de Limburgse Peel geen ophok- en afschermplicht meer.
Geen gekke vraag om jezelf te stellen voordat je kippen aanschaft. Maar geen zorgen, als 'hobbyist' mag je volgends de wet tot maximaal 250 kippen hebben. Bij sommige gemeenten liggen de aantallen wat lager. Maar een groepje kippen mag jij als hobbyist gewoon houden in de tuin.
Alle houders van vogels zijn verplicht om vogelgriep te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten, via telefoonnummer 045 - 546 31 88. Dit geldt ook voor particulieren.
Voor elke PE heeft u een productierecht nodig. U mag in een kalenderjaar gemiddeld niet meer pluimvee houden dan volgens uw productierechten mag. Houdt u 250 PE of minder?Dan heeft u geen rechten nodig.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Kippen houden in de tuin
Kippen houden in een woonwijk kan heel goed. Helaas bestaat er geen kip die geen geluid maakt. Geluidsoverlast zullen ze echter niet snel maken. Een haan, die wel geluidsoverlast kan veroorzaken hoeft er niet per se bij.
Ja, u kunt besmet raken met vogelgriep.Wel is de kans zeer klein. De klachten van vogelgriep bij mensen zijn meestal mild. Mensen die langer intensief contact hebben met dieren die besmet zijn met vogelgriep hebben een vergrote kans op besmetting.
Heel soms kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij contact tussen besmette vogels en mensen. Maar de kans dat mensen besmet raken is klein. Als er toch een besmetting plaatsvindt, zijn de klachten meestal mild, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten.
Andere typen vogelgriep verlopen juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen (laagpathogene vogelgriep). In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Voorkomen van vogelgriep bij jouw kippen
Elk jaar wanneer de trekvogels weer over vliegen is de kans op verspreiding van de vogelgriep weer aanwezig. Het RIVM geeft altijd richtlijnen voor een ophok- of een afschermplicht. Afhankelijk van het gebied waar je woont en het aantal besmette vogels dat is gevonden.
Vogelgriep bij hond of kat
Vogelgriep is een virus dat heel soms overgedragen kan worden op honden en katten. Dat gebeurt alleen als uw hond of kat contact heeft gehad met een zieke of dode vogel die besmet is met vogelgriep. De kans dat honden of katten dit virus krijgen, is erg klein.
Kippen zijn groepsdieren. Je kan daarom best kiezen om minstens 2 kippen te houden. Maar hoeveel kippen je best neemt, dat hangt af van een aantal persoonlijke factoren.
Wanneer kippen een tekort aan kalk hebben, zullen ze eieren zonder schaal leggen, ook wel 'windeieren' genoemd. Vinden ze geen kalkrijke voeding in hun hok of ren, dan bestaat de kans dat ze stukjes van hun eigen eierschalen gaan lospikken om ze te kunnen opeten.
Tijdens de vroege herfst en wintermaanden leggen kippen minder eieren, voornamelijk door het afnemende zonlicht in deze periode. Kippen hebben dagelijks 14 tot 16 uur zonlicht nodig om regelmatig eieren te leggen. De eierproductie van legkippen neemt meestal begin februari weer toe.
Als kippen zo rond de 3 à 4 jaar oud zijn, wordt de eierproductie minder. Dit is ook ras gerelateerd. Het ene ras blijft langer eieren leggen dan het andere ras. Het aantal uren licht dat een kip krijgt, speelt ook een rol.