Tomahawk steak | €32.27 - www.DeVleesboerderij.nl.
De Tomahawk wordt gesneden uit de ribben (dikke en fijne rib) van een rund. Een rund heeft in totaal 13 ribben. De laatste gedeelte van de rib wordt gesneden voor de Tomahawk Steak. Dit zijn er over het algemeen 7 maar dat zou ook 5 kunnen zijn.
Bij deze online slager kunt u Tomahawk steak van de beste kwaliteit kopen. Bij Beef&Steak kunt u meerdere soorten van de Tomahawk steak kopen, bijvoorbeeld die van de Aberdeen Angus of de Dry Aged Tomahawk. Een Tomahawk steak kunt u beschouwen als een braadstuk.
Het mag een beetje veel lijken, maar geloof me – een tomahawk voor 2 personen, die heb je wel nodig. Er zit een redelijk zwaar bot aan, dat is 1. Het is onweerstaanbaar lekker vlees, dat is 2. SUPERBELANGRIJK: Zorg ervoor dat het vlees minstens 2 uur uit de koelkast is en op kamertemperatuur heeft kunnen komen.
Het bot van de Tomahawk steak kan ongeveer 300 - 400 gram wegen. Een kilo is dan het gewicht van het bot plus restant vlees van 600 - 700 gram.
Dat is het snijden van vlees in gelijk stukken. Snijd hiervoor eerst het vlees in de lengte van het bot af, zodat je het lange bot verwijdert. Vervolgens trancheer je in tegengestelde richting het vlees, dus haaks op het bot. Bestrooi het vlees met zout en peper voor het serveren met grof gemalen peper en zeezout.
Bestrooi de steak met grof zout. Bak de steak in een gloeiendhete pan in 3 eetlepels olijfolie 2 minuten per kant bruin en voeg ondertussen 20 gram roomboter toe. Leg de steak in een braadslede met rooster met de takjes rozemarijn erop en bak het vlees in ongeveer 20 minuten tot een kerntemperatuur van 52 graden.
Haal je tomahawk steak nu van de BBQ en leg hem op een snijplank. Laat het vlees 2 minuutjes rusten en snijdt het dan aan. Dit doe je door het vlees eerst langs het bot af te snijden, waarna je het daarna in dunne plakken kunt snijden. Heb je het vlees van te voren niet op smaak gebracht met peper en zout?
Bestrooi de tomahawk aan beide kanten met grof zeezout en laat afgedekt een uurtje staan om op kamertemperatuur te komen. Smeer voor het grillen de steak in met olijfolie en bestrooi met de tijm.
De verschillen zijn: Tomahawk steak: rib-eye waar het hele rib been nog aan zit. De minimale lengte van het rib been is 12 centimeter. Côte de Boeuf (ook wel: prime rib) is de rib-eye met een klein deel van het rib been er nog aan gelaten.
Een tomahawk steak is een ribeye steak met het bot er nog aan. Meestal wordt deze van het rund verkocht, maar je kunt ze dus ook van het varken kopen. Het is een hele dikke ribkarbonade zeg maar, met 2 botjes eraan die nog wat doorlopen. Het is super mager vlees maar er zit nog wel een lekker vetrandje aan.
De Tomahawk steak is het geportioneerde deel van de laatste zes ribben van het rib rack. Het rib rack bevindt zich aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van het rund is minder gespierd, waardoor het vlees fijn is van draad en het een zachte structuur heeft.
Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren. Bereid het vlees onmiddellijk.
Een tomahawk is een rib-eye met het been er nog aan. Hierdoor is deze in feite hetzelfde als een Côte de boeuf. Bij de Tomahawk laat men het hele bot zitten. Het vlees komt van de ribben van de koe, uit het verlengde van de dunne lende.
Cowboy steak. Het meest malse deel van de fijne rib. Het deel waar deze steak van wordt gesneden is het verlengde van de dunne lende. Het vlees is botermals en heeft soms een klein randje vet.
Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Het verschil:
De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen. Het vet maakt de beide vleessoorten erg smaakvol en mals. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor je gebruikte kruiden beter proeft.
De naam verraad het al: een ribeye steak is afkomstig van de ribben van een koe. Dit zit aan de voorkant van de rug, tussen de lende en de schouder. De ribeye wordt gesneden uit het middelste gedeelte van de ribben; dit is het smalste deel. Als de ribeye nog de rib bevat, wordt het een côte de boeuf genoemd.
De Tomahawk steak is een dikke ribkarbonade of kotelet met een groot bot. Een echte dikke steak heeft zelfs 2 doorlopende stukken bot, maar dat heeft natuurlijk te maken met de manier waarop het vlees gesneden is. De Tomahawk steak hoort echt bij een stoere en luxe barbecue.
De enige echte methode om biefstuk/steaks en grote luxe delen zoals Picanha of Côte de boeuf altijd perfect te garen is door een kerntemperatuurmeter te gebruiken. Voor lam en varken wordt vaak een iets hogere aangehouden, voor rund een iets lagere.
Net zoals de entrecote komt ook de côte à l'os uit het rugstuk van een rund. Het grote verschil is dat aan de côte à l'os nog een stuk rib vastzit, wat voor extra veel smaak zorgt bij het bakken. Bovendien is de côte à l'os dooraderd met vet zodat dit stukje vlees lekker sappig is.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Steek de BBQ aan en breng deze naar een temperatuur van 190 tot 220 graden. Wanneer je BBQ rooster goed heet is, leg je de steak op de grill. Het dicht schroeien van het vlees is bij deze dikte een kwestie van 3 a 4 minuten. Draai de T-bone om en grill de andere zijde eveneens voor 3 a 4 minuten.