De Romeinse stad Pompeii, is een van de beroemdste en meest fascinerende oudheidkundige steden ter wereld. Deze stad kreeg op 24 en 25 Augustus in het jaar 79 een uitbarsting van de nabije vulkaan, de Vesuvius, over zich heen dat het einde van deze stad betekende.
In 79 na Christus vond een van de grootste natuurrampen van de Oudheid plaats. De top van de vulkanische berg Vesuvius explodeerde met een verwoestende knal en in een kleine vierentwintig uur werden de steden Pompeii en Herculaneum bedolven onder een dikke laag as, puimsteen, modder en lava.
Pompeii was een kleurige stad. De muren van huizen, winkels en werkplaatsen hadden felle kleuren. Over de stoepen liep je langs allerlei berichten die op de muren geschilderd waren, van verkiezingsposters tot advertenties. Helaas zijn de kleuren en de teksten vervaagd nadat ze zijn opgegraven.
Naar verluidt zijn er tijdens de uitbarsting in 79 zo'n 16.000 mensen omgekomen in Pompeï en Herculaneum. Rond 2003 zijn er 1044 afgietsels gemaakt van de indrukken van de lichamen in de as die waren gevonden in en rond Pompeï.
Pompeï (ook wel: Pompeii of Pompeji) was een Antiek Romeinse provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Osken, Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter.
De lichamen van de twee mannen (Foto: Archaeological Park of Pompeii -Luigi Spina) De lichamen zijn gevonden in de benedenruimte van een grote villa in een buitenwijk van de stad, ongeveer 700 meter ten noordoosten van de stadsmuren. Vanaf de villa had men goed uitzicht op de Golf van Napels.
Maar hoe komt het nou dat deze lichamen 'versteend' zijn? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: dat zijn ze niet. De lichamen zijn na al die jaren vergaan, maar omdat de laag as en stenen waarmee ze bedekt waren hard is geworden, hebben ze daar een holle ruimte in achtergelaten.
De doden van Pompeii. Op het moment van de uitbarsting had Pompeii zo'n 20.000 inwoners. De meeste mensen konden vluchten. Maar er waren ongeveer 2000 mensen die achterbleven, of terugkeerden, om wat voor reden dan ook.
Pompeii, een rijke stad
Er waren nog enkele sporen van andere culturen, maar de Romeinse gewoonten hadden de overhand. Naast een heleboel andere faciliteiten bezat Pompeii een groot amfitheater voor gladiatorengevechten. Dit amfitheater was gebouwd door een Romeins speculant en er pasten 20.000 mensen in.
Pompeii is een Romeinse ruïnestad in de Italiaanse provincie Napels, die in 79 na Christus werd bedolven onder een laag lava. Dit als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Hierdoor is de stad goed bewaard gebleven en geeft het een goed beeld van het Romeinse leven.
Afstand van Rome naar Pompeii
De kortste afstand (vogelvlucht) tussen Rome en Pompeii is 211,31 km. De kortste route tussen Rome en Pompeii is 242,31 km volgens de routeplanner. De rijtijd is ongeveer 2h 44min.
Door de aslaag is de stad, samen met zijn overleden inwoners, goed geconserveerd gebleven. Vooral beroemd zijn de gipsen afgietsels van de slachtoffers die vielen in de stad. De dikke laag as die de stad bedekte, veranderde na verloop van tijd in een harde laag.
Vorige studies hebben aangetoond dat de vulkaan ongeveer om de 40.000 jaar uitbarst. Maar deze tijdspanne wordt door anderen dan weer bijgesteld naar eens om de 30.000 jaar, waardoor een uitbarsting meer nabij lijkt.
aan hun einde kwamen. Deze glasachtige fragmenten werden aangetroffen in de schedel van een slachtoffer van de historische uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, in 79 na Chr., waarbij de steden Pompeï en Herculaneum werden verwoest.
Het Romeinse leger (exercitus Romanus) zorgde deels voor de uitbreiding van de macht van Rome tot een wereldrijk. Zijn effectiviteit was te danken aan de bewapening, discipline, technieken en tactieken.
Er werden 163 bommen op Pompeii afgeworpen, omdat men dacht dat er wapenopslagplaatsen van de Duitsers waren. De totaal vernielde haven van Napoli. in de nacht van 5 op 6 november.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Volgens de geograaf Strabo werd Herculaneum eerst bewoond door Osken, vervolgens door Etrusken en Pelasgen, en daarna door Samnieten (Geografie V,4,8). Het wordt in de literatuur voor het eerst genoemd door Theophrastus aan het eind van de 4e eeuw v. Chr. Waarschijnlijk is het gesticht in de 6e eeuw v.
Iemand met FOP wordt niet beter. Om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat iemand geen zwellingen krijgt, kan iemand met FOP zich beter niet stoten of vallen. Ook een prik of een operatie kan voor zwellingen zorgen. Als er zwellingen zijn, proberen dokters die met medicijnen minder te maken.
Systemische sclerose wordt ook wel sclerodermie genoemd. Bij deze aandoening krijg je last van ontstekingen en verharding van je bindweefsel. Bindweefsel komt in je hele lichaam voor. Het zorgt ervoor dat de cellen van je huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar worden gehouden.
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt.
Hoe lang is Pompeii open? Pompeii is geopend van 9.00 tot 19.00 uur, van dinsdag tot zondag. Let op: de laatste toegang is om 17.30 uur. De beste tijd om Pompeii te bezoeken is vroeg in de ochtend, wanneer de toegangspoorten opengaan, om grote drukte te vermijden.