Meestal gebruikt men beton van de sterkteklasse C25/30. Als het om constructies gaat met hogere belastingen wordt het beton uit een hogere sterkteklasse gebruikt. Zo vermeldt de norm 16 sterkteklassen opklimmend tot C100/115.
Bij beton sterkteklasse c20/25 betekent de “c” concrete. Dit is het Engelse woord voor beton. De “20” is de karakteristieke cilinderdruksterkte. De “25” is de karakteristieke kubusdruksterkte.
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton.
Handig is dan om de verhouding simpel te laten zoals bij de 1:2:3 verhouding: 1 emmer cement – 2 emmers betonzand – 3 emmers grind. TIP! Bij funderingen kunt u beter een andere verhouding aanhouden: 1 deel cement, 2.5 delen zand en 3.5 delen grind. Daardoor meng je dan 0.5 deel water.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
De sterkteklasse van beton wordt uitgedrukt in een notatie met twee getallen, bijvoorbeeld C30/37. Het eerste getal staat voor de minimale karakteristieke cilinderdruksterkte op 28 dagen (fck f c k ), het tweede voor de karakteristieke kubusdruksterkte (fck,cube f c k , c u b e ).
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Om te berekenen hoeveel beton u nodig heeft is er een simpele formule: Lengte x Breedte x Hoogte (dikte) in meters = het aantal kuub beton dat u nodig heeft. Maar met inklinking en meetcorrectie in het achterhoofd is het wel verstandig om 10% meer bestellen. Beter iets teveel dan te weinig.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Meestal gebruikt men beton van de sterkteklasse C25/30. Als het om constructies gaat met hogere belastingen wordt het beton uit een hogere sterkteklasse gebruikt. Zo vermeldt de norm 16 sterkteklassen opklimmend tot C100/115. Hieronder staat aangeduid of het om gewapend beton gaat of niet.
Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden. Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting. Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan.
Het laatste getal geeft de karakteristieke kubusdruksterkte aan zoals wij gewend waren bij de B-aanduiding (C20/25 was B25). De sterkteklasse is vaak al in het bestek opgenomen. Er zijn meer sterkteklassen maar aangeraden wordt het aantal te beperken tot de volgende waarden.
C25/30 is courant voor funderingsbeton, ongewapende betonconstructies, constructies in gewapend beton die niet worden blootgesteld aan vorst.
Sterkteklasse gietmortel
Gietmortels zijn verkrijgbaar in verschillende sterkteklassen: K50, K70 en K100. Gietmortel K70 is de meest gangbare en meest gevraagde mortel. De druksterkte is na 28 dagen meer dan 90 N/mm2.
Verbruik: 25kg betonmortel heeft na aanmaken een volume van ca. 13 liter. Voor een vloer van 40 mm dik heeft u 3 tot 4 zakken per vierkante meter nodig.
Beton berekenen
1 m3 (1 kuub) beton is 1000 liter beton 1000/12 = 84 zakken kant en klaar beton nodig om de beton te maken.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De prijs van beton laten storten per m3 hangt af van een aantal factoren. Je hebt in elk geval te maken met de prijs van het beton zelf (1 m3 standaard beton bij je thuis bezorgd met de betonwagen kost gemiddeld tussen de € 95,00 en € 145,00 inclusief BTW. Deze kosten zijn zonder de bouwvakkers om te storten.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Deze installatieautomaat is een C25 Automaat, oftewel met 25 Ampère met C-karakteristiek. De automaat heeft een breedte van 1 module en een nominale spanning van 230V. De breedte is 1 module-eenheid, dit is een gestandaardiseerde breedte en is 17,5mm.
D- de gewenste grootste nominale korrelafmeting van de granulaten; E- de gewenste aanvullende eisen.
De gemiddelde druksterkte van beton kan tot 200Mpa bedragen (het gewicht van 400 personenwagens op een kubus van 15cm op 15cm. Conclusie: beton kan wel tegen een stootje!