Je hebt geen reisstekker nodig in FrankrijkIn Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
In Frankrijk worden stopcontacten van type E gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen.
Je kunt een elektrische auto opladen aan het stopcontact. Dat kan in Frankrijk met dezelfde 230V-stekker als in Nederland. Het is dan ook verstandig om het laadsnoer met stopcontactstekker mee te nemen.
De Franse stopcontacten volgen namelijk de type-E en type-C normen, terwijl de Nederlandse stopcontacten de type-F en ook type-C normen volgen. Met enkele uitzonderingen nagelaten, kan men daarom de meeste elektrische apparaten uit Nederland zonder reisstekker in Frankrijk gebruiken.
In Frankrijk gebruiken ze over het algemeen dezelfde stopcontacten als in België. Het kan zo zijn dat je een stekker hebt zonder gat (voor een aardingspin) en het is mogelijk dat die niet in de Franse stopcontacten passen.
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen.
Je hebt in Frankrijk geen reisstekker of wereldstekker nodig. Nederlandse stekkers passen in vrijwel alle stopcontacten.
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders. Over het algemeen drinken wij zelf dan ook gewoon uit de kraan als we in een vakantiehuisje, in een hotel of op een camping verblijven.
Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
De EU-stekker is herkenbaar aan de twee ronde pinnen en wordt in de meeste Europese landen gebruikt. De Amerikaanse stekker daarentegen heeft twee platte of “V”-vormige pinnen en is de standaard in de Verenigde Staten en andere Noord-Amerikaanse landen.
U heeft een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Frankrijk reist, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Frankrijk is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet nog geldig zijn op het moment dat u weer uit Frankrijk vertrekt.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Stekker F, bekend onder de afkorting CEE 7/4 en Schukostekker genoemd, is de zowat Europese standaardstekker. Schuko is het acroniem van Schutzkontakt, wat Duits is voor beschermingscontact of beveiligingscontact.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt.
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
Het gratis drinkwater zorgt ervoor dat je niet genoodzaakt bent om (dure) flessen water op het terras te bestellen om de dorst te lessen. Het leidingwater in Parijs is gewoon drinkbaar, net als Nederland.
Geld opnemen kan in Frankrijk met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Aangezien Frankrijk binnen het Schengengebied ligt hoeft uw pinpas niet op wereldstand te worden zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u in het buitenland maximaal €500 per dag opnemen.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
Op het Europese vasteland hoef je geen extra oplader of reisstekker mee te nemen. De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar.
Voorheen was het verplicht om in Frankrijk een brandblusser in de auto te hebben. Hoewel deze regel in andere landen binnen de EU nog steeds geldt, is dit in Frankrijk niet meer het geval. Natuurlijk is het wel nog steeds verstandig om deze bij u te hebben.
Die is verplicht in onder andere Parijs, Reims, Marseille, Lyon, Toulouse en Grenoble maar ook op piekmomenten in andere gebieden. Hoe zit het met de milieusticker in Frankrijk? De auto's die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen.
Fluovestjes: Je bent verplicht een fluovestje in de auto te hebben. In Frankrijk moet die op een makkelijk bereikbare plaats liggen. Niet in de koffer, dus. De bestuurder is verplicht een vestje te dragen, maar je kan best voor elke passagier een fluohesje meenemen.