De gebruikelijke naam is Keti Koti wat 'gebroken ketenen', of manspasi (emancipatie) betekent. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De dag wordt sindsdien als feestdag gevierd. Er kwamen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij.
Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Manspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
En wat zeg je op Keti Koti? Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar over het algemeen 'Wan Switi Maspasi Dey' – dit betekent 'een fijne emancipatiedag'.
Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken' in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1873 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Daarnaast vieren we de vrijheid. FunX vindt dat deze dag nooit vergeten mag worden en daarom een officiële vrije dag moet worden.
Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen. Ketikoti is een feest voor alle inwoners, niet alleen voor de nazaten van de slaven.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek. Er volgt een zeer onrustige periode met als dieptepunt een staatsgreep door militairen en politieke moorden.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek.
In dit jubileumjaar, 160 jaar nadat Nederlandse koloniale overheersers de afschaffing van de slavernij hadden aangekondigd en 150 na het feitelijke einde ervan, zijn er gedurende de hele zomer evenementen die met Ketikoti te maken hebben: lezingen, jongerendebatten en verschillende tentoonstellingen.
Wat betekent Keti Koti? In Suriname wordt Keti Koti ook wel de Dag der Vrijheden of 'Emancipatiedag' genoemd. Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
ᐅ Tap yu mofo - Straattaal Woordenboek | Straatwoordenboek.nl.
Nyan Switi (eet smakelijk in het Surinaams) is gestart door Prem Panday en Harrie Linders.
NPO herdenkt en viert 150 jaar afschaffing van de slavernij met uitgebreide programmering rond Keti Koti. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in het Nederlands Koninkrijk stopte. Jaarlijks wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en op 1 juli gevierd tijdens Keti Koti.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Suriname was van 1667 tot 1922 (met enige onderbreking) een kolonie; eerst in particulier bezit en na de Franse tijd in staatsbezit.
Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
Chimi is gedestilleerd uit het Surinaamse woord pikin (uitspraak: 'pie-tsjien'), dat 'klein', maar ook 'lief' betekent. Chimi betekent 'liefje, schatje'.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Peter Stuyvesant (1592-1672)
Hij dreef als bestuurder van Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, slavenhandel via Curaçao. Hij bezat zelf tientallen slaven en had de naam een harde en onverdraagzame bestuurder te zijn.
De top-10 van landen met de hoogste percentages slaven bestaat verder uit Haïti, Pakistan, India, Nepal, Moldavië, Benin, Ivoorkust, Gambia en Gabon. Nederland staat in de Index op de 139ste plek. De organisatie schat dat er in ons land rond de 2200 mensen worden uitgebuit.
Denemarken was in 1803 het eerste Europese land dat de slavernij afschafte, zestig jaar vóór Nederland. In 1807 verbood het Verenigd Koninkrijk – een van de grootmachten op dit gebied - de slavenhandel en in 1833 ook de slavernij.