Ook in een ruimte waar regelmatig mensen in en uit lopen of ramen en deuren openstaan, heeft een vochtvreter weinig nut. Daar is de luchtcirculatie namelijk veel te groot en ben je eigenlijk steeds de buitenlucht aan het filteren die naar binnen komt. Niet zinvol.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Gebruik je een vochtvreter, dan wordt de lucht in de omgeving dus droger. Met het afnemen van de luchtvochtigheid verdwijnt de muffe (grond)geur die zo kenmerkend is voor vochtige huizen. Calciumchloride is een afvalproduct van industriële processen en wordt dus eigenlijk 'vanzelf' gemaakt.
Hoe lang gaat een vochtvreter mee? Het zakje met calciumchloride korrels in een vochtvreter gaat ongeveer drie a vier maanden mee, maar dit hangt af van hoe vochtig de ruimte is waarin de vochtvreter staat.
Op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals de garage, schuur, boot, caravan en meterkast. Plekken met weinig tot geen ventilatie en die uit het zicht zijn. Maar ook in het zicht, op plekken waar je het niet verwacht, zoals in de woonkamer, keuken, hal, toilet en slaapkamers. Voorkom dat vocht een probleem wordt!
Op de verpakking van een vochtvreter staat vermeld dat het middel irriterend is voor de ogen en dat het etiket aan de behandelend arts getoond moet worden wanneer het wordt ingeslikt. Ondanks dat de stof niet heel gevaarlijk is doen die meldingen wel recht aan de stof.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
De prijs van een vochtvreter is bij de verschillende merken zowat gelijklopend. De meeste vochtvreters kosten gemiddeld rond 20 euro en dit kan soms variëren door het aantal vullingen dat er worden bijgeleverd. De navullingen apart kosten bijna evenveel als het bakje zelf.
Als je dus een vochtvreter in de camper zet, dan wordt de camper zelf droger. Omdat in de winter de lucht minder vochtigheid kan bevatten condenseert het water en slaat neer als condens op de wanden en ruiten van de camper. Uiteindelijk kan dit vocht inwerken op het houten geraamte en kunnen schimmels ontstaan.
In deze vochtvreter zit een koelelement waar vocht op condenseert en opgevangen wordt in een bak. Het voordeel van de elektrische vochtvreter is dat deze eindeloos kan worden gebruikt. Een chemische vochtvreter bestaat uit een bak met kristallen die vocht aantrekken.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Een hoge vochtigheidsgraad werkt namelijk allerlei problemen in de hand, zoals vochtige muren en weke materialen. Daarnaast is vochtige lucht niet goed voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van allergieën, nies- en hoestbuien en vermoeidheid.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge lucht in huis. Dat kun je vaak merken aan: Droge ogen, keel of neus. Pijnlijke of geïrriteerde keel.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Scheur de koffiefilter voorzichtig open en knip deze vervolgens op maat van de spons. Leg de spons met het koffiefilter erop in het bakje en strooi er vervolgens wat zout overheen. Zet de vochtvreter op een vochtig plekje en kijk wat er gebeurt!
Een groter probleem is dat als de vochtvreter echt nodig is en goed werkt, deze ook vol kan raken en overlopen. Een regelmatige controle is dan nodig en dat is in de praktijk vaak erg lastig. Daarmee zou het middel erger kunnen worden dan de kwaal.
Vochtvreters koop je online bij Blokker.