De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
De huid rond de vagina wordt dunner, waardoor je pijn kunt hebben bij het vrijen. Ook jeuk en blaasontsteking komen voor. Dunne, droge en minder elastische huid, waardoor je meer rimpels kunt krijgen. Droog haar en haaruitval.
Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.
Klachten zijn bijvoorbeeld moe zijn of duizelig zijn. Door opvliegers en veel zweten 's nachts: U slaapt misschien slecht. Daardoor kunt u zich moe, somber, verdrietig of snel boos voelen. Door opvliegers overdag: U kunt bang zijn dat het gebeurt op een onhandig moment.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
De postmenopauze is de periode die volgt op de menopauze (je laatste menstruatie). Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruaties meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Je lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Duizeligheid en de overgang
In de overgang heeft deze duizeligheid volgens artsen te maken met schommelende progesteron-, en oestrogeen levels. Deze hormonen zorgen ervoor dat onbekende of verkeerde signalen in de hersenen binnenkomen, wat vervolgens de duizeligheid veroorzaakt.
In de periode vóór de overgang beschermt het hormoon oestrogeen onze vaatwanden, maar de productie van het hormoon neemt af tijdens de overgang. Zo'n 70 procent tot 80 procent van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers en nacht zweten, maar ook van hartkloppingen.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.
De grootste vaginaDe eigenares van de grootste vagina, Anna Swan, overleed in 1888. Opmerkelijk is dat ze nog heel wat andere records op haar palmares had staan. De vrouw mat 2,13 meter en trouwde met een man die ongeveer even groot was.
Het is een mogelijkheid, niet iets dat je elke keer kunt of moet ervaren. Bovendien moeten ook vrouwen die in staat zijn om meervoudige orgasmen te krijgen, soms even wachten omdat hun clitoris overgevoelig is. En het is niet omdat iemand meerdere keren snel na elkaar kan klaarkomen, dat hij of zij dat ook wíl.
Psychologische oorzaken
Stress kan ervoor zorgen dat u minder aandacht en energie heeft voor seks, en daardoor minder zin krijgt. U kunt bijvoorbeeld stress hebben als u heel druk bent. Maar ook als er belangrijke of ernstige dingen gebeuren. Zoals problemen op uw werk of met geld.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
De warmte zorgt er voor dat je meer last hebt van opvliegers en andere overgangsverschijnselen. Opvliegers worden meestal uitgelokt door een bepaalde prikkel of spanning. Ook stress, pittige voeding, alcohol, koffie kunnen opvliegers uitlokken en verergeren.
Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel. Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren. Hier leest u meer over de oorzaken van opvliegers en wat u er aan kunt doen.