Namelijk sardéles (sardines), marídes en chópes. Marídes zijn iets groter dan sardines en chópes zijn piepkleine visjes die in beslag worden gefrituurd en met kop en staart worden opgegeten. De Grieken zijn hier gigantisch fan van en bestellen ze in grote hoeveelheden.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
In het kraakheldere water van de Libische Zee loopt het zicht op tot wel 40 á 50 meter diep. Verder is er volop flora en fauna onderwater op Kreta met o.a. tandbaars, octopus, sepia, murene aal, schorpioenvis, makreel en tonijn.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren!
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
1. De murene (Muraena helena) Deze lange vis, lid van de murenenfamilie, kan een meter of meer lang worden en heeft zeer scherpe tanden met een gevaarlijke beet. Ze worden het vaakst aangetroffen langs riffen, waar ze in spleten en kieren op de loer liggen voor hun prooi.
Op zakynthos en omgeving komen geregeld dolfijnen voor, maar een grote school zoals deze is zeldzaam.
Griekenland, Italië en Malta
Marine biologen zijn ervan overtuigd dat de wateren rondom Griekenland door de witte haai wordt gebruikt als broedplaats. Er worden tevens af en toe witte haaien gesignaleerd rondom de eilanden van Corfu en Malta waarbij er meldingen zijn geweest van fatale aanvallen op mensen bij Malta.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland! Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
Veel voorkomende dieren zijn vleermuizen, marters, egels en wezels. Schorpioenen, vier slangensoorten waaronder een addersoort, hagedissen en gekko's komen algemeen voor op Kreta. Landschildpadden komen niet voor op Kreta, maar wel moeras- en zeeschildpadden.
De meeste schildpadden zijn te zien aan de stranden in het zuiden van Zakynthos. Gerakas Beach is daar één van. Dit strand staat bekend als het 'schildpaddenstrand' vanwege de vele nesten. Aan het begin van het strand is een informatiecentrum waar je veel te weten komt over de schildpadden op het eiland.
Kikkers, padden en niet-giftige slangen komen overal voor, evenals gekko's, kameleons en andere hagedisachtigen. Aan insecten en kevers vinden we veel soorten sprinkhanen, mestkevers, luidruchtige cicades, schorpioenen, duizendpoten. Griekenland kent verder één giftige spinnensoort.
Haaien. De Middellandse Zee herbergt vele soorten haaien, waaronder grote soorten waarvan bekend is dat ze mensen in andere delen van de wereld aanvallen. Ze worden echter zeer zelden dicht bij de kust gezien en er zijn geen meldingen van aanvallen van haaien nabij Kreta.
Kreta heeft een zeer lage criminaliteit en is één van de veiligste vakantiebestemmingen ter wereld. Echter, het komt voor dat er bij toeristen gestolen wordt.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.