In tegenstelling tot de meeste landen in Europa, heb je in Zwitserland wél een reisstekker nodig. In Zwitserland maken ze namelijk gebruik van het type J. In dit stopcontact gaat een platte stekker met drie pinnen. Jouw ronde Nederlandse stekkers passen hierdoor helaas niet in het stopcontact.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Binnen Europa gebruikt men stekkers in zes verschillende soorten. We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
De stopcontacten van de meeste Europese landen zijn geschikt voor de stekkers die we in Nederland gebruiken. Ook in Rusland zijn onze stekkers gewoon te gebruiken. Uitzonderingen zijn Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
Je hebt een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Je hebt een reisstekker nodig op Curaçao, als je in Nederland woont. Je kunt ook een spanningsomvormer nodig hebben.
je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Het kraanwater in Italië kan je meestal gewoon drinken. Voor elektriciteit heb je wel een verloopstekker nodig.
Het drinkwater in Italië is veilig, maar bevat ook chloor en is dus niet zo lekker als bijvoorbeeld in Nederland. Als het water niet geschikt is om te drinken, kan er een bordje met het opschrift "acqua non potabile" bij de kraan te vinden zijn. Over het algemeen van goede kwaliteit, zo meldt de ANWB.
In Italië worden stopcontacten van type F en L gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type L. Jouw apparaten met stekker F passen niet in stopcontact L.
Je hebt in Amerika andere stopcontacten dan in Nederland, daarom heb je een verloopstekker nodig. Kies hierbij voor een Europa naar Amerika reisstekker. Zo'n stekker is namelijk geschikt voor een Amerikaans stopcontact. Je hebt in de Verenigde Staten twee soorten stopcontacten: type A en type B.
Stopcontacten op Curaçao leveren standaard 110-130 volt aan 50 Hz. De standaardstekker is een tweepinsstekker van het type A, zoals in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Sommige toestellen zijn zodanig ontworpen dat zij zowel op 110V als op 220V werken, maar dat kijk je best op voorhand even na.
Vanaf 1989 is de norm in Nederland verandert van 220 volt naar de 230 volt om zo de Europese richtlijnen te volgen. Langzaam aan is de netspanning in Nederland hier al naartoe veranderd. Vanaf 1994 is alle apparatuur in Europa op deze basis gemaakt.
Op Aruba worden stopcontacttypes: A, B en F gebruikt. Voor type A en B heb je een reisstekker nodig. De netspanning is met 120 volt lager dan hier in Nederland en de frequentie is met 60 hertz wat hoger.
Voor stopcontacten met twee ronde gaten, die alleen op Bonaire en Sint-Eustatius voorkomen, heb je geen adapter nodig. Voor stopcontacten met rechthoekige gaten, die op alle eilanden voorkomen, heb je een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
De gezondheidszorg op de Nederlandse Antillen is over het algemeen goed te noemen. Het niveau is te vergelijken met dat van Nederland. De meeste medische behandelingen kunnen worden uitgevoerd. In urgente situaties worden patiënten vanuit Aruba en Bonaire overgebracht naar de ziekenhuizen op Curaçao.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Duitsland. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
In Australië worden de stopcontacten van type I gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.