De prijs van een duif hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 15 euro tot honderden en zelfs duizenden euro's. Met name wedstrijdduiven zijn zeer prijzig. De volière met toebehoren, een nestkast, een water- en voerbak, en verschillende zitstokken kost minstens 200 euro.
Voor ongeveer 10.000 euro bezit u al een goede duif. Let wel: een doffer kan oneindig veel kinderen krijgen en is dus een veel betere investering dan een duivin. Met een beetje geluk hebt u uw inleg na een jaar terugverdiend, want een gezond jong levert u ongeveer tien procent van de prijs van vader- of moederduif op.
Elementen die het vervolgens duurder kunnen maken : Het houden van meerdere duiven, denk daarbij aan meer dan 100 postduiven. Meespelen alle wedstrijden. Aanschaffen van duiven ( of jongen) met goede stamboom of prestaties.
Een Belgische postduif is op een veiling verkocht voor 1,6 miljoen euro. Nog nooit bracht een duif zoveel geld op. De koper had dat geld ervoor over, omdat het een hele snelle duif is met goed richtingsgevoel. De duif heet 'New Kim'.
Het zijn vrij sterke dieren die met een goede verzorging vrij oud kunnen worden. Houd ze niet in hun eentje maar huisvest deze vogels in een mooie volière als paartje. Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de lachduif het huisdier is dat u zoekt.
Je kan duiven kopen bij kwekers of in dierenwinkels die gespecialiseerd zijn in vogels. Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Het wordt niet heel veel gegeten, maar duif is een echte delicatesse. Het heeft een hele andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. De Anjou duif wordt op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. De duiven worden echt verwend en hebben een zeer goed leven.
Na zes dagen kunnen de jonkies kijken en dan krijgen ze van de ouders ander voer. Na drie weken zijn de vogeltjes zelfstandig en een week later kunnen ze vliegen. Dan zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen duif. Op het moment dat ze uitvliegen zie je dus bijna geen verschil tussen een jonkie en een oudje.
Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste duif uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Voor een goede duif betaal je al snel 10.000 euro. Natuurlijk heb je ook duiven die maar 100 euro kosten, maar dat is vaak geen goede duif. Gemiddeld geef ik aan een duif 500 euro uit.
Duif Armando werd verkocht voor 1,25 miljoen euro en heeft daarom nu een eigen bewaker. Armando is volgens kenners een van de beste duiven ter wereld. Daarom betaalde een Chinese zakenman vorige week 1,25 miljoen euro voor de vogel.
De hoogste bestuursrechtbank bepaalde woensdag dat je met maximaal honderd duiven niet van een bedrijf kan spreken, maar een hobby waar geen vergunning voor nodig is.
In principe kan het, want je mag ze vangen omdat die soort niet beschermd is. De Turkse tortelduif en holenduif zijn dat wel, op die beestjes jagen is verboden. De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif.
Begin bij de grote vleugelveren, ga door met de staartkant en pluk ze vandaar af naar de kop toe. Flambeer de duif vervolgens om ze van overtollige haarveertjes te ontdoen en haal ze leeg. Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden.
In steden met duivenoverlast, worden de vogels gevangen. De gezonde exemplaren worden geslacht en vind je bij de poelier. Ook de duiven van duivenmelkers komen daar vaak terecht.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper.