De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het
Anatomie van het enkelgewricht
Die ligt tussen de twee achtervoetsbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen. Dit gewricht zorgt voor een soepele zijwaartse beweging. Om deze gewrichten bevinden zich onder meer spieren, pezen, banden en slijmbeurzen, waar klachten kunnen ontstaan.
Een voet bestaat uit drie delen: de tenen;de middenvoet;de voetwortel.
Kapsels en banden van de enkel
Het enkelgewricht is omgeven door een stevig kapsel dat alle botten van de enkel bijeen houdt. Dit kapsel is aan de binnenkant bekleed met een slijmvlies. Deze produceert een stroperige vloeistof wat de gewrichtsvlakken smeert waardoor de gewrichten soepel over elkaar kunnen glijden.
De klachten van een verstuikte enkel
Als je een verstuikte enkel hebt, is staan en lopen pijnlijk. Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Als je een paar dagen na je 'misstap' weer gewoon op je enkel kunt staan en kunt lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had.
Het woord enkel is waarschijnlijk verwant met het Latijnse angulus of Griekse ἀγκύλος ankúlos, wat 'gebogen' betekent. De enkel is een gewricht. In de medische wereld wordt met de enkel alleen het bovenste spronggewricht aangeduid.
Deze bestaat namelijk uit vijf zogenaamde voetwortelbeenderen. Dit zijn de botten in de voet gelegen tussen het scheenbeen en het kuitbeen enerzijds en de vijf middenvoetsbeentjes van de voorvoet (één voor elke teen) anderzijds. Deze botjes bij elkaar worden tezamen ook wel voetwortel genoemd.
De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been (Malleolus lateralis) is het onderste uiteinde van het kuitbeen, de knobbel aan de binnenzijde van het been (Malleolus medialis) is het onderste uiteinde van het scheenbeen.
Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten. Denk hierbij aan enkelstabiliteit en zwakke enkels, artrose en enkelinstabiliteit.
De voet kan worden opgedeeld in 3 delen: de voorvoet, middenvoet en achtervoet.
De mens heeft vijf tenen aan elke voet. De binnenste teen wordt de grote teen genoemd en de buitenste teen de kleine teen.Vaak worden de andere drie tenen van binnen naar buiten de tweede, derde en vierde teen genoemd.
De enkel bestaat uit twee gewrichten.
Enerzijds het ware enkelgewricht (of bovenste spronggewricht) tussen het onderbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en sprongbeen (talus). Anderzijds het subtalaire gewricht (of onderste spronggewricht) tussen het sprongbeen (talus) en hielbeen (calcaneus).
Enkel is een afleiding van het telwoord één. Het achtervoegsel -(e)l voegde oorspronkelijk het betekeniselement 'telkens' toe. Het komt al sinds de veertiende eeuw op schrift voor. Vanaf de negentiende eeuw kreeg enkel de bijbetekenis 'alleen dit en niets anders'.
Het sprongbeen (talus of astragalus) is een bot van de enkel dat in de menselijke anatomie het been, voornamelijk het scheenbeen, verbindt met de voet.
De rechtstreekse oorzaak van dikke enkels is een vochtophoping. Die vochtophoping kan weer door verschillende dingen veroorzaakt worden. Dat zit zo: uw hart pompt uw bloed rond, maar vanaf uw voeten naar boven gaat uw bloed tegen de zwaartekracht in. Uw lichaam helpt uw hart een handje bij het rondpompen.
Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing. Het zorgt voor pijn op het moment dat je gewicht zet op je onlangs verzwikte enkel.
Een verstuikte enkel is een akelige blessure die vaak een langzame herstelproces heeft, soms blijft het zelfs heel erg lang dik. Door het omklappen van uw voet kan de enkelband uitrekken of inscheuren.Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes waardoor de enkel dik wordt.
Bij de mens wordt het been verdeeld in bovenbeen (ook dij genoemd), knie, onderbeen, enkel en voet. In het dagelijks spraakgebruik wordt de voet niet tot het been gerekend.
Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Met de hak wordt de onderzijde van de voet bedoeld, en met de hiel wordt de achterzijde van de voet bedoeld.
Hoe ontstaat een bunionette? De knobbel aan de buitenkant van de voet ontstaat meestal door te veel druk op de zijkant van de voet. Het wordt ook wel kleermakers-knobbel of 'tailors bunion' genoemd, omdat kleermakers deze aandoening vroeger vaak hadden.
Aan de binnen- en buitenkant van de enkel zijn twee grote knobbels zichtbaar. Dit zijn de malleolus lateralis aan de buitenkant en aan de binnenkant de malleolus medialis.
De pols bestaat uit 2 gewrichten, het is een tweeassig eivormig gewricht. Daarnaast bestaat de pols uit botten, spieren, pezen, kapsel en banden, bloedvaten en zenuwen. De pols is een belangrijk gewricht bij het strekken en buigen van de hand.
Het hielbeen of calcaneus is het grote bot in de hiel van de menselijke voet. Het staat in verbinding met het sprongbeen. calcaneus is aangegeven in het rood.