Voeg de havermout toe en roer goed door. Doe de deksel op de potten en zet 8 uur in de koelkast. Rasp de chocola en verdeel voor het serveren samen met de bosbessen over de overnight oats.
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
Overnight oats zijn in feite geweekte havervlokken.
Je maakt overnight oats door havermout of havervlokken een nachtje te laten weken in (een plantaardig alternatief voor) melk of yoghurt. De haver absorbeert langzaam het vocht en wordt daardoor zacht en gemakkelijk verteerbaar.
De overnight oats kan je de avond van te voren al klaarmaken. Schep simpelweg een aantal ingrediënten (zoals hieronder omschreven) bij elkaar, meng met water of plantaardige melk en plaats in een afgesloten bakje of pot in de koelkast.
Overnight Oats zijn een eenvoudig en gezond ontbijtrecept. Het idee is om havermout te laten weken in melk of yoghurt (of een ander soort vloeistof) en deze 's nachts in de koelkast te zetten. Hierdoor wordt de havermout zacht en romig en ontstaat er een soort pudding.
Overnight oatmeal
Liever niet in de magnetron. Maar in een pannetje opwarmen of gewoon koud.
De overnight oats zijn dan klaar om op te eten. Hoeveel calorieën zitten er in overnight oats? In overnight oats zitten zo'n 350 tot 580 kcal.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Havervlokken (rolled oats) zijn geplette haverkorrels die ook nog eens zijn gestoomd. De kooktijd is daarom een stuk lager, ca. 30 minuten. Havermout zijn haverkorrels die mechanisch kleiner zijn gemaakt (knippen en pletten).
Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat.
Havermout staat standaard in elk healthy foods lijstje – en dat is niet zomaar. Een goed havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Overnight oats zijn de perfecte oplossing voor dit tijd-probleem. Je maakt je ontbijt namelijk 's avonds in hooguit 3 minuten klaar en de volgende ochtend is het klaar! Doordat de havermout (oats) 's nachts weekt (overnight) in het vocht, kan je lichaam de voedingsstoffen beter verteren.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Je kunt natuurlijk 's ochtends in de weer met potten en pannen, maar dat kan makkelijker! Overnight oats maak je de avond van tevoren klaar, zet je een nachtje in de koelkast en kan de volgende ochtend zo op je ontbijttafel. Wij hebben een makkelijk recept voor je!
Hi ha havermout
Een prima ontbijtje dus. Maar pas wel op, want als je te grote porties neemt of een teveel aan rauwe/ongare havermout binnenkrijgt, dan kunnen je darmen verstopt raken. Dat komt doordat ongekookte havermout vocht absorbeert en daardoor als het ware een grote klont wordt.
TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Dit frisse ontbijt of tussendoortje is een kwestie van door elkaar roeren en in de koelkast zetten. De volgende dag voeg je er wat fruit aan toe en klaar! Als je het in een afsluitbaar potje doet kan je het meenemen naar je werk of onderweg eten.
Deze granen zijn dus goed voor je cholesterol. Ook de beta-glucanen (een soort vezels) in oats dragen bij aan een lagere LDL-cholesterol. Daarnaast zit havermout vol vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1 en ijzer. Maar in deze granen zitten vooral heel veel vezels.
Bereiden: Schenk de yoghurt in een schaaltje. Voeg de havermout hier aan toe en roer goed door. Dek af met een stukje plastic folie en zet overnight in de koelkast. Vind je dat te koud, dan kun je het ook buiten de koelkast een nachtje laten staan.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Havermout is onder meer vullend door de oplosbare vezels die erin zitten: die zuigen water op waardoor je je langer vol voelt. Een studie ondervond dat een ei bij het ontbijt, in plaats van een bagel, het vol-gevoel verhoogde en de calorie-inname verlaagde over de volgende 36 uur.