Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals AH Aardbei fruitspread minder suiker is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. AH Aardbei fruitspread minder suiker is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
'Confituur' is een ander woord voor jam. 'Fruitbeleg' wordt op dezelfde manier gemaakt maar er is als zoetmiddel geen suiker gebruikt maar bijvoorbeeld appeldiksap of agavesiroop. Zit er minder dan 60% suiker in een jam of beleg dan krijgt het een fantasienaam als 'fruitspread'.
Bestaat suikervrije jam echt? Jam is iets wat bijna iedereen wel in huis heeft. Helaas bevat gewone jam veel suikers, waardoor het niet geschikt is voor een koolhydraatarm / keto dieet of voor mensen met diabetes.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Groente en fruit, zoals paprika, tomaat, avocado, banaan, aardbei en komkommer.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Kies bij voorkeur mager beleg zoals rosbief, varkensgebraad, kipfilet, gebraden kalkoen, ham of (magere) kaas, of vis (ook uit blik). Er bestaan ook diverse bereidingen op basis van sesam, spliterwten, groententapenades enz. die uitstekend samen gaan met brood. Vermijd beleg op basis van mayonaise, salami of pastei.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
De meeste appelstropen bestaan voor maar liefst 55 tot 70% uit suiker. Dit zijn deels suikers die van nature aanwezig zijn in appels, maar vaak wordt er ook behoorlijk veel suiker aan toegevoegd. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Een flink suikerbommetje dus!
Doe 500 gram rood fruit (diepvries) en het sinaasappelsap in een pan en kook 10 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Duw het fruitmengsel met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef. Doe terug in de pan en voeg 2 eetlepels chiazaad toe.
Omwille van het lage aanbod aan vitaminen, mineralen en vezels en het hoge suiker, behoort confituur tot de restgroep van de gezonde voedingsdriehoek. Je eet er dus het best met mate van. Een goede regel is om voor één snede brood met hartig beleg, één snede met zoet beleg te nemen.
Samenstelling. Volgens de Nederlandse Warenwet bevat jam of confituur ten minste 350 gram vruchtenpulp per kg, bij 450 gram vruchtenpulp of meer mag het 'extra jam' (of extra confituur) heten. Voor sommige vruchten gelden lagere percentages, zoals 150 gram voor gember en 250 gram voor rode en zwarte bessen.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Magere vleeswaren (18-23 kcal)
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.