De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack. De rest is geschiedenis.
Dit werd al in de zeventiende eeuw gedaan. De snelle snack met vleesragout die wij kennen als kroket is echt een Nederlandse uitvinding. De kroket doet rond 1860 zijn intrede bij restaurants, bakkerijen-kokerijen en zogenaamde confiseurs in met name de steden in de Randstad. Op dat moment is het nog een delicatesse.
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
De kroket is geen Nederlandse, maar een Franse uitvinding . In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV een recept voor 'croquets'. 2. Croquette is afgeleid van het Franse woord 'croquer', wat knabbelen betekent.
Broodje kroket. De kroket is een gefrituurde snack. Vooral in Nederland is de snack populair. Kroketten worden als typisch Nederlandse snack bij de meeste snackbars verkocht.
Dit voorgerecht vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar een aristocraat genaamd Louis de Bechamel, die verantwoordelijk was voor de keuken van koning Lodewijk XIV, de "vader" van de kroketten was.
Het werd uitgevonden door de Antwerpenaar Gaspard Thienpont, een handelaar in wild en gevogelte. Ondertussen is het toestel meestal uit de moderne keuken verdwenen. Voor het aanmaken van aardappelkroketten.
Zelfs de naam kroket is afkomstig uit het Frans - van croquer, of 'knarsen'. Kroketten werden populair in Nederland in de 18e eeuw, toen Frans eten helemaal in de mode was in de Lage Landen. En hoewel hun oorsprong Frans is, is de manier waarop deze lekkernijen vandaag de dag worden gegeten typisch Nederlands.
De kroket is in Nederland heel populair, maar in het buitenland kom je deze snack niet snel tegen. Of toch wel? Dit gefrituurde gerecht blijkt in veel landen geliefd, al maken ze het daar toch net even anders. Dit is wat je op je bord krijgt wanneer je in het buitenland een kroket bestelt.
Krokett is a small cylindrical croquette similar to the Czech variety: potatoes, eggs, flour, and butter, seasoned with nutmeg and salt and deep-fried in oil.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
Een lange krokante geschiedenis
Al zag die er toch wat anders uit. Deze eerste zogenoemde croquet had namelijk de afmeting van een ei en de vulling werd zonder ragout bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd. De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830.
De bitterbal danken we vermoedelijk aan de Spanjaarden die tot halverwege de zeventiende eeuw in (delen van) ons land heersten. Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
De bamischijf vindt zijn oorsprong in Indonesië. Indische Nederlanders brachten Indische gerechten mee naar Nederland, toen zij na de onafhankelijkheid werden 'gerepatrieerd'. De eerste vermeldingen van de variant bamibal dateren uit de jaren 1950.
Het beste qua voedingsstoffen
Er is nog één onbelichte factor over: de voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12. Beide zijn dus een goede aanvulling qua voedingsstoffen.
De kroket is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Het is een ambachtelijk product dat al sinds jaar en dag wordt gegeten. De oorsprong van de kroket gaat terug naar de 17e eeuw, waar het werd gegeten als luxe snack in de hogere kringen.
Wat voor ons de kroketten en frikadellen bij de snackbar zijn, is in Duitsland het worstje bij de "Imbiss". De porties eten en drinken zijn meestal groter dan bij ons. Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Ze hechten bovendien veel waarde aan de kwaliteit van hun eten.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
met blokjesvlees. Zeker in en rond Amsterdam is 'the good old' blokjesvleeskroket, met stukjes gekookt, mals rundvlees in de romige ragout, echter nog steeds de populaire keuze. Kwekkeboom en Van Dobben introduceerden ze daar (meer dan) een eeuw geleden op die manier en maakten er lokaal snack-erfgoed van.
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
Bitterballen waren altijd al onderdeel van een grotere eet- en drinkroutine, zelfs teruggaand tot de 17e eeuw. In een bar in Amsterdam waar beroemde Nederlandse schrijvers als Vondel en Bredero, suggereerden ze dat ze honger kregen van het drinken van gin en daarom het etablissement moesten verlaten om naar huis te gaan om te eten.
Kroketten, ook wel aardappelkroketten genoemd, hebben een geschiedenis die teruggaat tot Frankrijk in de 19e eeuw. Ze werden uitgevonden in het begin van de 19e eeuw en hun creatie wordt vaak toegeschreven aan de Franse chef-kok en culinaire vernieuwer Antoine Beauvilliers .
Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten. En dat is net wat we niet willen! De vulling is het allerbelangrijkste onderdeel van je kroket. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.