Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of zonnebaars (15 cm).
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
De Shubunkin is een sterke karperachitge vis die niet zo heel snel ziek wordt. Al zijn ze wel gevoelig voor karperluis en schimmel. Ze kunnen prima samengaan met koi, goudwindes en goudvissen, en laten ook vijverplanten met rust. De Oranda is een van de grotere soorten van de sluierstaart goudvissen.
Voor goudvissen moet de visvijver minimaal 100 cm diep zijn, om de temperatuur in de vijver zo constant mogelijk te houden voor de vissen om te overwinteren.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert.
Om de vijver gezond te houden moet je bladafval en plantenresten uit de vijver halen, zorgen voor voldoende zuurstofproducerende planten en het waterpeil hoog genoeg houden. De meeste pompen en filters voor vijvers zijn vaak duur en overbodig.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Er zijn drie soorten windes die je vaak tegenkomt in de vijver, namelijk de Goudwinde, de Zilverwinde en de Blauwwinde. Windes eten o.a. muggen, muggenlarven en wormen in en rond het water. Ze eten ook eigen eitjes en kleine visjes.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.
Laag zuurstofgehalte in het vijverwater
Hoe minder zuurstof er aanwezig is in het water, hoe meer de vissen gestrest raken. Plaats vijverbeluchting om meer zuurstof aan het vijverwater toe te voegen. Dan moeten de stresssignalen snel minder worden.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
Goudvissen koop je vanaf 1 tot 10 euro per vis, afhankelijk van de beschikbaarheid van de soort. Koop altijd drie of meer vissen. De maandelijkse kosten zijn ongeveer 15 euro, inclusief het voer, de hogere water- en elektriciteitsrekening. De aankoop van het aquarium en toebehoren is een eenmalige investering.
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.