Er is een 4G-netwerk. Alle hotels en resorts en veel restaurants en bars hebben wifi voor hun gasten. In het centrum van Willemstad en op andere openbare plekken vind je gratis wifi-hotspots.
Mobiele data op Curaçao werkt tegenwoordig prima met een prepaidkaart, je ontvangt gewoon 4G/ LTE-internet. Mobiel internet is dus ook al jaren niet meer weg te denken op het eiland. Per provider kan je zelf kiezen voor welke periode je graag een internetbundel aanschaft en hoeveel data.
Caribisch Netwerk brengt nieuws, actualiteiten en achtergronden over Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en de Caribische gemeenschap in Nederland.
Om voordelig te kunnen bellen en internetten kun je een prepaid Chippie (simkaart) kopen bij de van der Tweel. Daar kun je ook meteen beltegoed kopen om je Chippie mee op te laden. Met beltegoed kun je vervolgens bundels te kopen voor internet.
De landscode om naar Curaçao te bellen is +5999. Deze code wordt meestal gevolgd door een telefoonnummer dat uit 7 cijfers bestaat. Als het telefoonnummer met een 5 of 6 begint, is het een mobiel nummer. Alle andere nummers zijn vaste lijnen.
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
Internet: stuur een sms met WEEKPAS4 naar 1401, en je ontvangt de Travel & Surf pas voor zone 4. Deze pas kost € 39,99 en geeft je 5 MB (7 dagen geldig).
Dekking in het buitenland
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je niet meer kunt bellen of gebeld worden in het buitenland. Het is ook mogelijk dat er een tijdelijke blokkade is op jouw aansluiting. Deze blokkade kan toegevoegd zijn omdat je een betalingsachterstand hebt.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Via 4G, 5G of welk netwerk er ter plekke beschikbaar is. Dit betekent dat je in andere EU-landen, IJsland en Noorwegen jouw Nederlandse telefoonabonnement gewoon kunt gebruiken.
Wanneer je in het buitenland internet gebruikt, dan gaat dit via het mobiele netwerk van de lokale provider. Dit heet dataroaming. De kosten die je door dataroaming maakt, worden door de buitenlandse provider doorberekent aan je eigen provider.
Met Start abonnementen en het Red abonnement mag je alle Dubbele data in de EU gebruiken. Bij een Red Together of Red Together Extra abonnement geldt een limiet van 20GB per maand. Om misbruik in het buitenland te voorkomen geldt een Fair Use Policy (FUP).
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
1. Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Je kiest voor een Verre Landen Bundel (indien beschikbaar). Je schaft deze bundel aan tegen een voordelig tarief, zodat je kunt internetten in het buitenland. Een Verre Landen Bundel kun je online activeren voor vertrek (zodat je verbonden aankomt op je plaats van bestemming), of via sms.
Bellen in Europa kost nu evenveel als bellen binnen de landsgrenzen, maar als een van beide partijen echter buiten de EU verblijft, gaan de kosten om te bellen in het buitenland opnieuw de hoogte in. Gelukkig kan je gratis bellen via internet – of erg goedkoop – met tal van apps.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Curaçao bevindt zich in de UTC-zone “Atlantic Standard Time -0400”. Curaçao volgt de zomertijdregeling niet. In de zomer bevinden wij ons daarom in dezelfde tijdszone als de Noord-Amerikaanse Oostkust en in de winter is het bij ons één uur vroeger.