Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Afhankelijk van wat je wil verzamelen kan je op het strand, in een rivier of op de heide naar bijzondere stenen gaan zoeken. Ben je geïnteresseerd in onbeschadigde kristallen dan ben je afhankelijk van ontsluitingen in het gesteente zelf. Dat klinkt als, vindt een rotsblok, en raap de kristallen.
België is vrij rijk aan mineralen. Tijdens HONA-excursies naar de Ardennen wordt er regelmatig naar mineralen gezocht. De meeste frequente mineralen die bij ons gevonden kunnen worden zijn calciet, pyriet, gips, galeniet, kwarts, fluoriet, sideriet enz…
Helder kwarts is veruit de meest veelzijdige steen uit het mineralenrijk. De belangrijkste eigenschappen zijn het versterken van de energie, de programmeerbaarheid en het geheugen. In tegenstelling tot de meeste andere stenen kan je kwarts goed gebruiken om te 'programmeren' door middel van gerichte intentie.
Kwarts is siliciumdioxide en wordt onderverdeeld in twee subgroepen – macrokristallijne (amethist, valkenoog, bergkristal enz.) en microkristallijne kwartsen (zoals agaat, jaspis of carneool). De chemische formule van deze mineraal is SiO2. De gemiddelde dichtheid is 2,65 en de opacitiet is licht doorschijnend.
Krachten en toepassingen van kwarts
Deze steen gaat je zuiveren op spiritueel, mentaal en fysiek niveau zodat je helder en gezond weer aan de slag kunt of een nieuwe horde kunt nemen of uitdaging kunt aangaan.
Goede vindplaatsen liggen tussen Namen en Charleroi, in Quenast, in de buurt van Stavelot, tussen Hoei en Ciney. Bedenk dat toegang tot de groeves meestal verboden is zonder bijzondere toelating of verzekering. Het beste is dus aan te sluiten bij een vereniging van mineralenverzamelaars.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Met een goudpan ga je op zoek naar het goud, edelstenen en kristallen. Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amatist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Zwerfstenen in zandgroeves
In de bodem van Noord-Nederland vind je talloze stenen. Ze zijn in de ijstijd met het landijs uit Scandinavië naar hier gekomen. Veel stenen zijn van graniet, gneis of zandsteen. Aan de hunebedden in Drenthe kun je zien hoe groot sommige keien wel kunnen zijn.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Een geode is een holle steen. Binnenin zitten fraaie kristallen. Een geode kan wel zo groot zijn als een flink rotsblok. Als de kristallen erin dan groot en mooi zijn, betalen mensen er veel geld voor.
Kalksteen, zandsteen, en klei zijn dus aanwezig en er zijn resten te vinden van gewervelde zeedieren zoals de plesiosaurus en de ichtyosaurus, maar ook van zee-egels, ammonieten, nautilussen en resten van haaien. Opmerkelijk aan de Ardennen is dat de ondergrond bestaat uit donkere leisteen, ook wel schiste genaamd.
De meeste kans op het vinden van bergkristal heb je in Zwitserland. Zo heeft men in de buurt van de St. Gotthard en de Gotthardpas eens steen van 135 kg gevonden. Maar ook in Oostenrijk, op de Grossglockner, heeft men bergkristal in grote hoeveelheden gevonden.
Amethist is een goede steen om angst en onrust tegen te gaan. De amethist wordt beschouwd als de Meester der Helende Stenen en als de krachtigste en meest beschermende steen. Het is een halfedelstenen violette steen die veel wordt gebruikt in sieraden en voor genezingsdoeleinden .
De beste edelstenen om stress te verlichten zijn: citrien en amethist. Maar ook opaal en labradoriet kunnen ook een rol spelen in het tegengaan van stress. Ze helpen angst en depressie te verminderen en stimuleren energie en positiviteit voor een beter humeur.
Rookkwarts is de ideale steen om bij je te dragen in belastende situaties of bij klachten die samenhangen met stress. Hij geeft zelfvertrouwen en vertrouwen in de omgeving en heeft een positieve werking op rugklachten.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.