We kunnen op bepaalde momenten iets eten of drinken omdat we het gewend zijn. Daarnaast kan het zijn dat ons lichaam op dat moment niet per se te weinig energie binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om je bewust te worden van je eetgewoontes en hoe je lichaam op zo'n verandering reageert.
Als je elke dag aanwent om kleine porties te eten zal je maag daar ook aan wennen. Je maag zal uiteindelijk krimpen als het gewend is aan minder eten per maaltijd. In het begin zul je honger hebben maar dat gaat ook weer over.
Constant honger hebben is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel uitputtend. Honger vertelt ons dat we te weinig calorieën en/of voedingsstoffen in ons lichaam hebben. Lijdt geen honger, maar kijk naar (gezonde en goede) voeding waar je je honger mee stilt en energie van krijgt.
Jezelf uithongeren
Wanneer je jezelf uithongerd en veel minder calorieën gaat eten gaat je lichaam in een spaarstand waardoor het efficienter omgaat met energie. De energie die je lichaam binnen krijgt wordt in de spaarstand ook meer opgeslagen als vet dan wanner energie gewoon voor handen heeft.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt.
Bij een hongerklop ben je helemaal door je voorraad glucose en glycogeen heen. Je bloedsuiker is laag en je voelt je zwak en vermoeid en komt niet meer vooruit. Vooral bij wielrenners is 'de hongerklop' een bekend en berucht verschijnsel. We spreken ook wel van 'de man met de hamer' tegenkomen of 'geparkeerd staan'.
Zo speelt ook stress een rol: honger wordt gelinkt aan cortisol en dat stresshormoon zorgt ervoor dat we snel geïrriteerd raken. Daarnaast maakt de context en hoe zelfbewust je bent uit of je vanwege een knorrende maag snel woedend reageert, zeggen de onderzoekers.
Als je honger hebt, probeert je lichaam je tot eten aan te zetten. Een lege maag geeft het hongerhormoon ghreline af. Dat komt in het hersengebied terecht dat het eetgedrag reguleert. De boodschap van ghreline luidt simpelweg dat het weer tijd is om te eten.
Heb je dagelijks (omdat je fanatiek sport of fysiek zwaar werk doet) 2700 kcal nodig voor een gezond gewicht? Dan zijn 1500 kcal per dag echt te weinig. Het eten van maximaal 1500 kcal per dag is daarom ook niet voor iedereen geschikt!
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag. Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Dit eten vermijd je best wanneer je gewicht wilt verliezen:
Eten vol lege calorieën: voeding die veel calorieën bevat, maar niets gezonds voor je lichaam doet. Denk aan frieten, maar ook deze voedingsmiddelen. Ketchup: Ketchup mag dan wel minder calorieën bevatten dan mayonnaise, het zit boordevol suiker.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je eetlust in bedwang kunnen houden en de honger verdrijven. Of het nu gaat om gember, chili, linzen, pepermunt of havermout – ze worden allemaal om verschillende redenen beschouwd als natuurlijke eetlustremmers.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
In principe kun je twee maanden in leven blijven zonder te eten. Maar daarmee is ook alles gezegd, want goed zul je je niet voelen. Zodra je niet meer eet slaan de vermoeidheid en duizeligheid al snel toe.
Misschien is je eetprobleem ontstaan door een nare gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan scheiding van je ouders, pesten, mishandeling, seksueel misbruik of het verlies van een vriend. Misschien heb je een vervelende ervaring gehad met eten. Je hebt je bijvoorbeeld een keer heftig verslikt.